Biomaterial från Stora Enso ersätter oljebaserad plast

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 6 juni 2018
Under varumärket ”DuraSense™ by Stora Enso” lanserar Stora Enso träbaserade biokompositer, som ska kunna användas som förnybar ersättning för plastprodukter. Förutom naturliga träfibrer ingår tillsatser och fossil- eller biobaserade polymerer i kompositmaterialen.
Så här ser biokompositmaterialet ut i granulatform.

(2018-06-06) Biokompositerna tillverkas vid Hylte bruk i Småland och är resultatet av en investering på 12 miljoner euro. Anläggningen invigdes den 4 juni i år och den är en del i Stora Ensos omvandling till ett företag inom förnybara material. Satsningen visar att Stora Enso är ledande inom bioekonomin och kan tillhandahålla innovativa och mer hållbara alternativ till plast.

Biokompositanläggningen invigdes av Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström tillsammans med Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Hallands landshövding Lena Sommestad och Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar. Drygt 150 gäster deltog vid invigningen.

Patricia Oddshammar är chef för biokompositverksamheten inom Stora Enso.

Stora Enso skriver att med bolagets ”DuraSense™ by Stora Enso”-biokompositer är det möjligt att minska mängden plast med upp till 60 procent och ersätta den med förnybara träfibrer istället.  Med DuraSense är det även möjligt att kombinera fibrer med återvunna eller biobaserade polymerer för att skapa ytterligare miljöfördelar. I den speciella kompositkvaliteten DuraSense™ Eco100 består exempelvis polymerdelen helt av bioplast, vilket gör det möjligt att producera produkter till ett konkurrensmässigt pris, där man helt kan ersätta fossilbaserad plast.

”Prisvärd hållbarhet och miljöfrågor blir allt viktigare för konsumenterna. DuraSense kan minska konsumtionen av plastmaterial med upp till 60 procent, medförande att mindre mikroplast hamnar i naturen. Stora Ensos biokompositer kan återanvändas som material upp till sju gånger eller återvinnas tillsammans med andra plastmaterial, alternativt energiåtervinnas i slutet av produktens livslängd”, förklarar Patricia Oddshammar, chef för biokompositverksamheten inom Stora Enso.

Exempel på produkter som kan tillverkas i DuraSense-materialet.

DuraSense-produkterna lämpar sig för en mängd olika användningsområden, från konsumentvaror till industriprodukter. Typiska användningsområden omfattar möbler, pallar, handverktyg, fordonsdelar, leksaker samt skönhets- och livsstilsprodukter, köksredskap och flaskkorkar. Kombinationen av naturliga träfibrer, polymerer och tillsatser gör produkterna lika formbara som plast, men samtidigt lika hållbara och bearbetningsbara som trä.

”Biokompositer är ytterligare ett steg på vägen mot att ersätta fossilbaserade material. Det finns en stor potential för detta förnybara material, så det är med stor glädje vi nu invigt Europas största träfiberbaserade biokompositanläggning”, säger Karl-Henrik Sundström.

Några fakta om biokompositanläggningen i Hylte Bruk:
* Investeringsbelopp: 12 miljoner euro
* Produktionsvolym: 15.000 ton/år, vilket gör det till den största träfiberbaserade biokompositanläggningen i Europa
* Antal medarbetare: 20 personer – rekrytering pågår för att stärka upp säljteamet ytterligare.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

N.B.: Bilden överst visar “invigningsklippet” i Hylte Bruk den 4 juni. Fr. v.: Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström, Hallands landshövding Lena Sommestad, Stora Ensos chef för biokompositer Patricia Oddshammar och Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Senaste nytt

good-choice-utvald-01
A Good Choice: ”Vår vision är en värld fri från skadlig plast!”
nbf-meeting-2025-utvald
Spännande föredrag på Nordisk Bioplastförenings öppna årsmöte
konferens-dk-utvald
Bioplastens utmaningar och möjligheter diskuteras i Köpenhamn i april
lantman-utvald
Lantmännen satsar på bioplaster med stärkelse och bioetanol som råvara
avantium-pef-utvald
Ännu en förpackningsjätte ska använda Avantiums växtbaserade PEF
NBF-pressmeddelande-utvald
Nordisk Bioplastförening ser stora möjligheter till att bidra till ett fossilfritt Sverige