Danska Lego överger rPET och ökar satsningen på bioplast

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 26 september 2023

Danska Lego överger nu försöken att tillverka sina berömda leksaksklossar i återvunnen PET-plast från dryckesflaskor. Istället ska man öka satsningen på att använda bioplast i Lego-produkterna.

(2023-09-26) Försöken med att ersätta den oljebaserade plasten ABS (akrylnitril-butadienstyren) med återvunnen PET (polyetylentereftalat) inleddes år 2021. Tanken var att företaget skulle bidra till minskade globala utsläpp genom en potentiell övergång till retur-PET (rPET) istället för ABS-plast, som kräver cirka två kilo petroleum för tillverkning av ett kilo plast. ABS-plast används i cirka 80 procent av Legos produkter.

Tim Brooks, hållbarhetschef Lego, (Bild pressbild)

Men nu uppger Lego enligt Financial Times att man överger rPET-tanken eftersom man kommit fram till att det skulle ha inneburit ett ökat koldioxidutsläpp under produkternas hela livscykel jämfört med ABS-plasten.

”Förändringarna i produktionen vid en uppskalning till användning av rPET skulle ha blivit så stora att vi skulle behövt förändra allt i våra fabriker och efter allt detta skulle koldioxidtrycket ha varit högre. Det var en besvikelse”, säger Lego hållbarhetschef Tim Brooks.

Lego sopar alltså undan rPET och kommer nu istället att satsa på att göra varje Lego-kloss av ABS-plast mer hållbar och miljövänlig genom att införliva mer biobaserad plast samt andra typer av återvunnen plast än rPET i klossarna.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

N.B.: Sedan tidigare har Lego satsat på att använda växtbaserad bioplast i en del av sitt produktsortiment. Det har främst rört sig om ”botaniska” produkter som träd, buskar, löv, etc, som tillverkats av sockerrörsbaserad bioplast från brasilianska Braskem. (läs HÄR)

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar