Framtidsbilen Noah är byggd av lin och sockerbaserad PLA!

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 10 november 2018
Den tvåsitsiga bilen Noah drivs elektriskt och är till stora delar byggd av biokompositer tillverkade av lin och sockerbaserad mjölksyra (PLA) som bioråvara! Den lilla fräcka bilen anses vara världens första ”cirkulära” bil, tillverkad nästan uteslutande av biobaserade och återvinningsbara material.
Noah väger endast 350 kg och rymmer två personer.

(2018-11-10) Bakom utvecklingen av biobilen Noah står studenter vid Eindhoven University of Technology i Nederländerna. Studenterna har varje år de senaste fem åren skapat olika bilprototyper speciellt utformade med tanke på hållbarhet och i år har man alltså kommit fram med konceptbilen Noah, där alla komponenter är tillverkade av biobaserade och/eller återvinningsbara material.

Tanken med Noah är förstås att – när bilens liv är över –fordonet ska kunna monteras ner och alla delar återvinnas eller återanvändas.

Chassi, kaross och inredning är uppbyggda av biokompositer.

Hos Noah är chassi, kaross och inredning tillverkade av en biokomposit, där växten lin är den huvudsakliga råvaran. Själva chassit är uppbyggt i ett ”sandwich”-material som består av lager av en linbaserad biokomposit, förstärkt med en kärna i bikake-form, som består av bioplasten PLA, där socker är bioråvaran.
Det innebär att hela chassit består enbart av biomaterial och därmed är helt återvinningsbart!

Noahs ”motor” består av sex modulära batterier, placerade under sätena.

Noah är ingen stor bil – den väger endast 350 kg och klarar förare plus en passagerare. Bilen drivs av sex modulära batterier, som ger den en toppfart på 100 kilometer i timmen. Bilens kraftöverföring är mycket energieffektiv – med den specialutvecklade växellådan, kallad ”Smesh Gear” har drivlinan en energieffektivitet på 97 procent under acceleration och 100 procent vid konstanta hastigheter.

Vidare är Noah försedd med avancerad NFC-teknik (Near Field Communication), vilket gör den lämplig för exempelvis bilpooler i städer, etc. Med en NFC-försedd mobil enhet kan en användare öppna bildörrarna varefter Noah känner igen användaren och ställer in säten, speglar, mm efter tidigare inprogrammerade personliga preferenser.

Även om Noah är byggd som en konceptbil är tanken att den ska testas och godkännas för körning i vanlig offentlig trafik.

”Noah är nästa steg på väg till vad vi tycker är framtidens bil”, menar studenterna vid Eindhovens tekniska universitet.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar