PolyBioSkin-projektet utvecklar biopolymerer för hudkontakt

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 25 augusti 2017
PolyBioSkin är namnet på ett EU-finansierat projekt, som syftar till att utveckla speciella bioplaster och biopolymerer, lämpliga till kosmetika och andra produkter, som kommer i kontakt med huden.
Projektet inleddes i slutet av juni i år, då ett projektkonsortium med representanter för de ingående tolv projektmedlemmarna, bland dem branschorgansationen European Bioplastics, möttes för ett kick-off i spanska Castelldefels.

(2017-08-25) Värd för mötet i Spanien var projektkoordinatorn och universitetssammanslutningen IRIS och på agendan stod livliga diskussioner kring hur en ny generation av biobaserade polymerer kan skapa avancerade och uthålliga applikationsalternativ inom sanitet, kosmetik och biomedicin.

Huden är ju människans största organ och kroppens första naturliga barriär och försvar mot extern påverkan. Kosmetika samt många sanitära och medicinska produkter är konstruerade för direktkontakt med huden. Dessa produkter representerar en mycket stor och ekonomiskt viktig marknad och bedöms ha ett globalt marknadsvärde på över 47 miljarder US dollar (ca 380 miljarder kronor).

Idag innehåller de flesta av dessa hudkontaktprodukter fortfarande fossila polymerer och de är såväl icke-återvinningsbara som icke-biologiskt nedbrytbara.

Ökad konkurrens, växande ekologisk medvetenhet och ändrade krav från konsumenterna gör dock att de flesta varumärkesägare på de här områdena nu letar efter mer hållbara produkter, vilka ger mindre miljöpåverkan och som är skonsammare mot den mänskliga huden.

PolyBioSkin-projektet syftar till att utforska och utnyttja potentialen för användning av biobaserade polymerer i applikationer för hudkontaktprodukter och detta ska ske genom att främja forskning och utveckling mot industriellt utnyttjande av förnybara, hållbart framställda, biobaserade polymerer.

PolyBioSkin kommer att fokusera på två huvudklasser av biobaserade polymerer:
a) polysackarider (cellulosa, stärkelse och kitin/kitosan), som projektet syftar till att härleda från olika typer av avfallsmaterial och
b) biopolyestrar, som polymjölksyra (PLA) och polyhydroxialkanoater (PHA), som är till 100 procent baserade på förnybara resurser och även är biologiskt nedbrytbara.

Förhoppningen är att PolyBioSkin-projektet under de kommande tre åren ska kunna utveckla och validera följande exempel på produkter:
* En biologiskt nedbrytbar blöja, försedd med en hudkompatibel yta som har antimikrobiella och antioxidanta funktioner för att förhindra hudrodnader och inflammationer och som har en biopolymerbaserad superabsorbent
* En biologiskt nedbrytbar och bioaktiv ansiktsskönhetsmask baserad på biopolymerer i form av en film eller ett icke-vävt material, impregnerat med kosmetiska medel baserade på naturliga föreningar, vilka är fördelaktiga för huden
* Ett nanostrukturerat och biokompatibelt icke-vävt material, som kan användas i sårförband

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Bilden ovan: PolyBioSkin-projektets konsortium samlat till kick-off-mötet i spanska Castelldefels den 28 juni i år.

Senaste nytt

chalmers-rapport-utvald
Chalmers-projekt har kartlagt möjliga värdekedjor för biobaserad plast
fossilfritt-konferens-utvald
Fossilfritt Sverige-konferens om upphandling som klimatomställningens motor
braskem-siam-utvald
Thailändskt jordbruksprojekt bakom Asiens första produktion av bioeten
metan-kor-utvald
USA-forskare: Nu kan kossornas gaser omvandlas till biopolymerer!
kemira-iff-utvald
Finskt joint venture för storskalig produktion av biopolymerer
nova-2vd-utvald
Tyska nova-Institute ska nu ledas av två verkställande direktörer