150.000 ölglas i svenska Gaias biomaterial gick åt vid årets F1-final

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 29 november 2023

Vid Formel-1-säsongens final i Abu Dhabi stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning. Eventets 150.000 ölglas var nämligen tillverkade av Gaias biomaterial Biodolomer.

(2023-11-29) Gaia Biomaterials egenutvecklade material Biodolomer har väckt stor uppmärksamhet. Materialet, som baseras på krita och vegetabiliska oljor, är helt komposterbart och ger inga mikroplaster och minimala koldioxidutsläpp. Ändå har det samma egenskaper som plast för användaren och kan användas i samma produktionsanläggningar.

150.000 ölglas, tillverkade i Gaias biomaterial Biodolomer, gick åt vid finalen av årets Formel-1-säsong. (Bild pressbild)

En helt ny produkt i Biodolomer är ölglas, som inte bara är komposterbara utan dessutom kan användas om och om igen. De är också extra styva, vilket gör att ölen inte skummar över lika lätt.

I helgen användes 150.000 sådana ölglas i Biodolomer vid F1-finalen i Abu Dhabi. Ölglasen har utvecklats av brittiska företaget Happy Dolphin.

”Vanliga plastglas spricker lätt som alla vet. Men dessa klarar allt. Vi har trampat på dem, suttit på dem och slagit på dem med slagträ. Det blir lite skrynkliga, men då är det bara att veckla ut dem igen och använda dem en gång till!”, säger en lyrisk David Hughes på Happy Dolphin.

Efter användandet läggs Biodolomer-glasen i industriell kompost tillsammans med matavfall och blir till jord.

VD Peter Stenström (Bild Gaia Biomaterials)

”För Happy Dolphins, som tagit fram ölglasen i Biodolomer, var detta deras första stora evenemang. Och en enorm möjlighet för oss att visa världen vad vårt material kan. Och att det är möjligt att helt ta bort allt plastavfall”, säger Peter Stenström, som är VD för Gaia Biomaterials.

N.B.: F1-finalen vanns av nederländsk-belgiske Max Verstappen, som därmed tog sin tredje raka världsmästartitel i Formel 1.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar