Ahlstrom-Munksjö utvecklar biobaserat förpackningsmaterial

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 22 november 2018
Finsk-svenska Ahlstrom-Munksjö Oyj har inlett ett europeiskt samarbete med fem andra bolag för att utveckla en ny förpackningslösning, som baserar sig på flexibla papperslösningar.

(2018-11-22) Målsättningen med samarbetet är att ta fram ett förnybart, biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart flexibelt pappersbaserat förpackningsmaterial genom att ersätta befintliga material med mer hållbara material, och därmed minska mängden plastfilm.

Projektet Sherpack – ”Innovativa strukturerade polysackaridbaserade material till återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara flexibla förpackningar” – består av sex samarbetspartners: tre industriföretag (Ahlstrom-Munksjö, Cargill och Borregaard) och tre forskningscenter (CTP, ITENE och ISOF-CNR).

Ahlstrom-Munksjö skriver i ett pressmeddelande att potentialen för projektet är betydande, då marknaden för flexibla plastförpackningar inom torra livsmedel i Europa uppskattas till cirka 3,7 miljarder euro (ca 38 miljarder kronor) på årsbasis.

Flexibla förpackningsmaterial används i stor utsträckning till omslagspapper för livsmedel, djurmat och flera andra förpackningslösningar inom andra användningsområden, som vi möter i livsmedelsbutiker.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

Här kan du se en kort video om projektet.

Bilden överst:
Projektets målsättning är att ersätta traditionella plast- och/eller aluminiumbarriärer med bionedbrytbara och återvinningsbara material.

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar