AkzoNobel inleder samarbete med producent av biobaserade polymerer

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 7 februari 2017
AkzoNobel har tecknat ett ramavtal med USA-baserade specialkemikalieföretaget Itaconix avseende möjligheterna att starta gemensam produktion, kommersialisering och marknadsföring av biobaserade polymerer.
Enligt avtalet ska Itaconix bidra med sin egenutvecklade polymerisationsteknologi, där man omvandlar itakonsyra, som erhålls genom jäsning av sockerarter, till polymerer.

(2017-02-07) AkzoNobels roll i avtalet blir att driva utvecklingen och kommersialiseringen av biopolymererna.

Peter Nieuwenhuizen, AkzoNobel.

”Itaconix innovation att framställa polymerer från förnyelsebara råvaror passar utmärkt ihop med vår hållbarhetsagenda ´Planet Possible´ som syftar till att producera ´mer från mindre´. Itaconix biobaserade polymerer erbjuder unika egenskaper, som kan användas i många applikationer, vilka är viktiga för vårt dagliga liv. Det kan röra sig om allt från att förbättra vattenkvalitet till rengöring och hygien”, säger Peter Nieuwenhuizen, forsknings- och innovationschef för AkzoNobels affärsområde Speciality Chemicals.

Kevin Matthews, Revolymer.

Itaconix, som är ett dotterbolag till brittiska polymerföretaget Revolymer, producerar enligt företagets hemsida ett flertal biopolymerkvaliteter, vilka används inom tvätt- och diskmedel, i schampo, tvål och hudvårdsprodukter, till olika typer av vattenreningsprodukter, lukthämmare, mm., samt som bindemedel i färger och beläggningsmedel.

”AkzoNobel har en världsomspännande kapacitet att utnyttja de många möjliga applikationsområdena för våra itakonsyrabaserade polymerer. Vi tror att detta avtal är ett viktigt steg för den fortsatta utvecklingen av biobaserad kemi i stor skala”, säger Kevin Matthews, VD för Itaconix huvudägare Revolymer.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar