Braskem ökar sin produktion av biobaserad polyeten i Brasilien

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 8 augusti 2023

Brasilianska Braskem – ledande inom biobaserad polyetenplast – investerar nästan en miljard kronor (87 miljoner US-dollar) i produktionsökning vid sin anläggning för biobaserad eten i brasilianska Triunfo i delstaten Rio Grande do Sul.

(2023-08-08) Talesmän för Braskem uppger att investeringen, som slutfördes i juni i år, väntas öka årskapaciteten av biobaserad eten med cirka 60 miljoner kilo per år. Fabrikens totala tillverkningskapacitet kommer nu att uppgå till cirka 260 miljoner kilo bioeten, som används för Braskems tillverkning av biobaserad polyetenplast under det välkända varumärket ”I’m Green”.

Braskem uppger i ett pressmeddelande att företagets biobaserade etenprodukter är tillverkade av hållbart framställd sockerrörsbaserad etanol, som tar bort koldioxid från atmosfären och lagrar den i produkter för dagligt bruk. Företaget säger att det nu genomförda investeringsprojektet syftar till att möta den växande globala efterfrågan på hållbara produkter och att det är ett viktigt steg i Braskems ambition att öka sin produktion av biopolymerer till mer än 900 miljoner kilo år 2030 och till att bli helt kolneutralt år 2050.

Walmir Soller, Braskems president. (Bild Braskem)

Varje ton plastharts, tillverkad av bioråvara, innebär ett avlägsnande av tre ton koldioxid från atmosfären och sedan fabriken i Triunfo öppnades år 2010 har mer än 1,14 miljarder ton ”I’m Green”-märkt biobaserad PE producerats i anläggningen.

”Den här expansionen förstärker Braskems engagemang för hållbar utveckling och bevisar framgången med den strategi vi engagerade oss i för 13 år sedan, när vi lanserade världens första biobaserade polyetenproduktion i industriell skala med egen teknologi”, säger Braskems president Walmir Soller.

Braskem har nästan 9.000 anställda och omsatte nästan 19 miljarder US-dollar (ca 203 miljarder kronor) år 2022. Braskems portfölj av biobaserade hartser exporteras till mer än 30 länder och används i produkter från mer än 250 stora varumärken. Företagets bioplaster används för att tillverka förpackningar, väskor, leksaker, husgeråd, industriella ledningar och kablar, förpackningsfilmer, återanvändbara vattenflaskor och andra produkter.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar