Sockerrörsbaserad bioplast från brasilianska polymer- och bioplastproducenten Braskem är på väg att ”erövra” rymden!
Det är besättningen ombord på den internationella rymdstationen ISS (bilden ovan) som med hjälp av en avancerad 3D-skrivare börjat tillverka skräddarsydda verktyg och reservdelar av Braskems välbekanta polyetenbioplast I’m green. Verktygen och reservdelarna används vid underhålls- och reparationsarbeten ombord på rymdstationen.
(2016-11-17) Bioplastprojektet är ett samarbete mellan Braskem och NASA-leverantören ”Made in Space”, och har resulterat i att man utvecklat en metod för att i viktlöst tillstånd använda bioplast i en 3D-skrivare.

”Detta är en storartad applikation, som visar värdet av vårt material”, sade Braskem Americas VD Mark Nikolich, när han berättade om projektet i samband med K-mässan i Düsseldorf i oktober.
Tekniken gör det möjligt för astronauterna att tillverka verktyg och reservdelar i rymden med hjälp av bioplasten, vilket enligt experterna effektivt ökar möjligheten att genomföra allt mer självständiga rymduppdrag.
Rent praktiskt går produktionen av verktygen och reservdelarna till så, att astronauterna via e-post från kontrollstationen på jorden får exakta uppgifter om storlek, design, etc. på verktyg och delar, varefter bioplastdelarna kan skrivas ut i 3D-skrivaren ombord på rymdstationen.
”Metoden och tekniken innebär dramatiska besparingar i tid och kostnader och begränsar väsentligt den mängd verktyg och reservdelar, som behöver forslas upp till rymdstationen”, säger NASA-tjänstemän.
Den speciella 3D-skrivaren ombord på ISS är tillverkad av AMF (Additive Manufacturing Facility) och den är specialutvecklad för att fungera vid noll gravitation.
Den första bioplastprodukt, som tillverkades i rymden med hjälp av 3D-skrivaren, blev en röranslutning till ett bevattningssystem för en grönsaksodling, som finns ombord på rymdstationen.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016
jp.press@comhem.se