Deep Purple (ej att förväxla med hårdrockbandet med samma namn!) är ett pågående EU-projekt, som undersöker möjligheterna att med avloppsvatten som källa utvinna biomassor, vilka kan användas för tillverkning av bioplast, gödningsmedel, självläkande betong, med flera bioprodukter.
(2024-03-22) Våra avloppsvattensystem transporterar varje år massor av mänskligt avfall, etc till reningsverk. En betydande del av detta avfall innehåller cellulosa och med hjälp av Deep Purple-projektet försöker man nu hitta nya användningsområden för denna cellulosa.
Namnet ”Deep Purple” har projektet fått för att man vid omvandlingsprocesserna använder sig av den purpurfärgade bakterien PPB (Purple Phototrophic Bacteria) (Bilden överst)
Aqualia, ett vattenhanteringsföretag i Spanien, samlar in cellulosan från ett reningsverk för avloppsvatten. Sedan rengör ITENE, ett spanskt forskningscenter, cellulosan och förvandlar den till en vit gel som kallas cellulosananofiber (CNF). En del av denna gel omvandlas till sockerarter med hjälp av enzymer, som tekniska projektpartnern Novamont fermenterar till 1,4-butandiol. Denna förening är en byggsten för att göra filmer och förpackningar. Resten av CNF-gelen torkas och läggs till betong- och plasttillverkning som en extra ingrediens.
Avloppsvattnet, efter utvinning av cellulosa, kombineras med OFMSW, den organiska fraktionen av kommunalt fast avfall (organic fraction of municipal solid waste), efter termisk hydrolys vid en biogasanläggning för organiskt avfall, som drivs av FCC Medio Ambiente. Denna blandning behandlas sedan i anaeroba PPB-fotobioreaktorer för att erhålla PHA-berikad biomassa genom PPB-bakterier. Activatec hanterar den PHA-berikade biomassan, extraherar och renar PHA för projektpartnerna. NaturePlast tar dessa PHA och blandar dem med CNF för att skapa biologiskt nedbrytbara plastkompositmaterial.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one