EUBP-konferensen 2017: ”Europa världsledande inom bioplastutveckling”

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 4 december 2017
Mer än 330 chefer och beslutsfattare fanns på plats, när europeiska bioplastorganisationen European Bioplastics (EUBP) i slutet av november höll sin tolfte European Bioplastics Conference i Berlin.
”Europa är världsledande inom utveckling och kommersialisering av innovativa biopolymerer och årets konferens är återigen ett bevis på den tekniska utvecklingen och de exceptionella framsteg som görs inom europeisk bioplastindustri”, sade organisationens ordförande François de Bie i sitt hälsningsanförande (bilden överst).

(2017-12-04) François de Bie konstaterade också i sitt tal, att många av pionjärerna i bioplastbranschen nu utökar sina produktionskapaciteter och svarar på den ökande efterfrågan från såväl konsumenter som varumärkesägare på innovativa och hållbara bioplastprodukter.

EUBP:s ordförande François de Bie inledde konferensen.

”Samtidigt utgör EU-kommissionens positiva engagemang för en övergång till cirkulär ekonomi tillsammans med det allt starkare politiska stödet för bioekonomi som helhetskoncept avgörande signaler som ytterligare accelererar tillväxten inom den europeiska bioplastindustrin”, framhöll Francois de Bie.

Bland deltagarna på konferensen fanns viktiga representanter för stora producenter, användare och varumärken som PepsiCo, Danone, Nestlé Waters, Marks & Spencers, m. fl. och de informerade om sina ansträngningar och strategier för att minska sin miljöpåverkan och vilken roll bioplaster spelar för att uppnå dessa mål.

PepsiCos chefsforskare Sandeep Kulkarni berättade exempelvis hur hans företag ökar användningen av biobaserade material och att man har som mål att göra sina förpackningar helt återvinningsbara eller komposterbara till år 2025.

BioBUDDis LEGO-kompatibla leksaksklossar är tillverkade av sockerrörsbaserad bioplast.

Representanter från Danone och Nestlé Waters informerade om att de gemensamt räknar med att kunna introducera en 100 procent biobaserad PET-flaska år 2020, där man använder sig av andra generationens ligno-cellulosamaterial.
Och nederländske leksakstillverkaren BioBUDDi berättade om sina leksaksklossar av sockerrörsbaserade bioplast, som har samma färg- hållfasthets- och hållbarhetsegenskaper som konventionella leksaksklossar, tillverkade av oljebaserad ABS-plast. BioBUDDis klossar konkurrerar med danska LEGO, men är också kompatibla med dessa, så att det går att blanda klossar och produkter från båda varumärkena!

Stort intresse väckte också den uppdatering av aktuella data och statistik om bioplastmarknaden, som hölls av EUBP:s kommunikationschef Katrin Schwede.

Strömställare tillverkad i prisbelönade italienska Maips bioplastförening ”I am NATURE”.

”Den globala produktionskapaciteten för bioplaster väntas växa med 20 procent under de närmaste fem åren”, sade Katrin Schwede och denna utveckling bekräftades också i flera presentationer under konferensen av tillverkare, som informerade om sina planer för att starta eller öka bioplastproduktionen.

Under konferensen fick deltagarna även veta mer om några av de största utvecklingarna av innovativa material och byggstenar för biopolymerer från det gångna året.
Företaget Lactips informerade således om sina vattenlösliga och biologiskt nedbrytbara termoplastpellets, tillverkade av mjölkprotein och Corbion presenterade sina framsteg i utvecklingen av en biokatalysatorprocess för att producera FDCA från sockerarter som monomer för framställning av PEF.
PEF är en ny biopolymer, som liknar PET, dvs den är helt återvinningsbar men 100 procent biobaserad och med bättre barriäregenskaper. Förpackningar i PEF kan förlänga hållbarheten hos livsmedel och därmed minska matavfallet. Enligt en av huvudproducenterna, Synvina, ett joint venture mellan BASF och Avantium, väntas PEF komma ut på marknaden år 2020.

Vid EUBP-konferensen i Berlin delade man traditionsenligt också ut priset Global Bioplastics Award, som arrangeras av bioplastics MAGAZINE. Årets utmärkelse gick till italienska Maip Srl för deras utveckling av ”I am NATURE”, som är en speciell PHBH-baserad förening lämplig för högtemperaturapplikationer. Produkten används bland annat av globala ABB i en serie ljusströmställare, där de ersätter strömställare tillverkade av teknopolymerer som ABS, etc..

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar