Italienska Novamont utvecklar biobaserad skumplast till skosulor

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 4 maj 2023

Italienska bioplastproducenten Novamont och USA-baserade OrthoLite®, ledande tillverkare av skosulor, har gemensamt utvecklat OrthoLite Cirql™, som är världens första biobaserade skumplastlösning i sitt slag.

(2023-05-04) Patenterade OrthoLite Cirql sägs kombinera OrthoLites 26 år av expertis och innovation inom skummande polymerer och Novamonts ledande biobaserade, komposterbara och återvinningsbara polymerer. De nya skosulorna, fria från oljebaserad plast, kommer under år 2023 att lanseras världen över.

OrthoLites VD och grundare Glenn Barrett, och Novamonts grundare och VD Catia Bastioli framför Novamonts anläggning i italienska Novara. (Bild Novamont)

”OrthoLite Cirql är ett steg på vägen mot verkligt cirkulära och återvinningsbara skor. Vi är glada över samarbetet med Novamont som ger oss möjlighet att driva positiva förändringar för den globala skoindustrin. Vi kan nu erbjuda våra över 500 globala skomärkespartners tillgång till återvinningsbara mellansulor, baserade på biobaserat material från en enda källa”, säger Glenn Barrett, VD och grundare av OrthoLite.

Högteknologiska Novamont har mer än 30 års erfarenhet inom biopolymerer och tillverkar biologiskt nedbrytbara och komposterbara lösningar som används inom områden som förpackningar, engångsserviser, jordbruksprodukter, smörjmedel, kosmetika, läkemedel, med flera.

”Vår filosofi har alltid varit att tillverka produkter som inte bidrar till att förorena miljön och med det fruktbara samarbetet med OrthoLite, som också är engagerade i att hitta miljövänliga lösningar, kan vi nu för första gången bidra med våra produkter och vår filosofi till den globala skoindustrin”, säger Catia Bastioli, VD och grundare av Novamont.

OrthoLite Cirql-sulorna är slitstarka och flexibla. De är biologiskt nedbrytbara och kan komposteras utan att lämna några skadliga ämnen. Enligt Massachusetts Institute of Technology slängs varje år ca 300 miljoner par skor enbart i USA. 95 procent av dessa hamnar på soptippar.

Till de nya OrthoLite Cirql-sulorna har Novamont använt ett växtbaserat icke-GMO-behandlat biopolymermaterial som smälts ner, formas och under högt tryck ”skummas” i en unik formsprutningsprocess, där man som använder naturligt kväve från luften i kombination med förnybar energi.

Tillverkningen av de nya biobaserade skosulorna sker vid OrthoLite Cirqls fabrik i Ho Chi Minh City, Vietnam. Storskalig produktion beräknas starta till hösten 2023.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar