Kulleborn & Stenström har satt Ullared på förpackningskartan!

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 4 april 2024

För gemene man är ortsnamnet ”Ullared” synonymt med välbesökta varuhuset Gekås. Men i det lilla halländska samhället finns också AB Kulleborn & Stenström, som sedan starten år 1974 vuxit till en välkänd och betydande nordisk producent av formblåsta plastförpackningar!

Två exempel på bioplastförpackningar tillverkade av Kulleborn & Stenström. (Bild Kulleborngruppen)

(2024-04-04) I Kulleborn & Stenströms produktkatalog ingår ett imponerande urval av återvinningsbara plastförpackningar i form av flaskor, dunkar och burkar avsedda för användare inom produktområdena livsmedel, hygien, hushåll och kemteknik. Förutom ett stort antal standardprodukter (bilden överst), av vilka många finns leveransklara i lager, så kan man även skräddarsy lösningar – från design till färdig förpackning – för de flesta kundbehov inom respektive produktområde.

Kulleborn & Stenström vänder sig i första hand till medelstora och stora förbrukare av plastförpackningar i Norden och bland kunderna finns såväl välbekanta nordiska varumärkesägare som tillverkare av ”private label”-produkter.

Fyra frågor till VD Pernilla Kulleborn:

Varför är Kulleborn & Stenström med i Nordisk Bioplastförening och vad betyder medlemskapet för er?

Pernilla Kulleborn: Vi är med i NBF eftersom det är en viktig del i vår marknadsstrategi att visa vårt engagemang i hållbarhetsfrågor. Vi tror inte på enbart EN lösning för plastförpackningar på marknaden framöver. Vi tror att icke-fossilbaserad plast är en viktig del i ett framtidsscenario. Vårt medlemskap gör det möjligt för oss att hålla oss uppdaterade vad som händer inte bara här i Norden, utan även i Europa och världen i övrigt.

Hur mycket av er volym består av bioplast och hur kommer detta att förändras i framtiden?

PK: Cirka två procent, men det är vår förhoppning att vi kommer att kunna öka den andelen.

Vad tycker du om den pågående ”plastdebatten” och om plastens roll i samhället?

PK: Plasten har tagit oerhört mycket stryk i debatten, till viss del beroende på en alltför passiv hållning från stora aktörer i tillverkningsleden. Jag tror på en mer balanserad debatt framöver, en ökande återvinningsgrad av både fossila och icke-fossila plaster, samt rätt förpackning till rätt produkt. Jag tror inte att fiberbaserade lösningar kan lösa vårt totala förpackningsbehov utan det kommer att vara nödvändigt att parallellt jobba på flera spår. Plasten är en stor del av vår vardag och vi måste se redan använd plast som en värdefull resurs.

Hur ser du på framtiden för bioplaster generellt och kan bioplaster bidra till att synen på plast som material förändras?

PK: Jag hoppas på en framtid där bioplaster går från att idag vara marginella lösningar till att vara en lösning som har volymer, priser och återvinningsmöjligheter som är tillräckligt tilltalande för fler användare.

Merparten av Kulleborn & Stenströms produkter tillverkas av återvinningsbar HDPE– eller PET-plast, men ett växande segment består av produkter tillverkade av återvunnen eller icke-fossil plast (bioplast).

Bioplast under ”Ecoverde”

Under namnet ”Ecoverde plastics by KS” har man utvecklat en speciellt linje där produkterna är baserade på fossilfria och/eller återvunna råvaror. Samtliga dessa produkter är också 100 procent återvinningsbara. Utvecklingen av Ecoverde-konceptet har pågått i ett tiotal år och är i dag en väl fungerande och hållbar process för att tillverka förpackningar i bioplast och/eller återvunnen plast.

Produkterna inom Ecoverde ersätter jungfrulig och fossilbaserad HDPE och PET och riktar sig främst till företag inom kosmetik, hälsokost, hushållsprodukter och livsmedel och som har tydliga hållbarhetsmål. Även inom Ecoverde-konceptet kan man tillverka skräddarsydda förpackningar efter kundernas behov och önskemål.

Med i NBF:s styrelse

Än så länge utgör produkter tillverkade i bioplast endast en mindre andel av Kulleborn & Stenströms produktionsvolym, men man räknar med att andelen bioplastbaserade produkter kommer att öka väsentligt. Man skriver på sin hemsida att man en uttalad strategi och affärsidé att vara drivande inom övergången från tillverkning i traditionella plastmaterial till produktion baserad på hållbara alternativ som återvunna och/eller icke-fossilbaserade material.

Att Kulleborn & Stenström tror på framtiden för bioplaster framgår också av att man sedan flera år är medlem i Nordisk Bioplastförening och även innehar en styrelsepost i föreningen.

Tillverkningsmetoder

Kulleborn & Stenströms produkter tillverkas genom antingen formblåsning eller sträckformblåsning.

Formblåsning används för tillverkning av flaskor, dunkar och burkar och metoden innebär att plastgranulat matas in i ett rör med en invändig skruv, som trycker fram plasten i röret. Röret är uppvärmt och värmen och bearbetningen gör att plasten blir till en mjuk deg. Om man vill ha en färgad produkt tillsätts pigment.

Förpackningarna tillverkas genom formblåsning eller sträckformblåsning. (Bild Kulleborngruppen)

Den mjuka plasten pressas sedan ut genom en ringformad spalt och bildar en ”slang”. Denna förs över till en form som invändigt har ett hålrum som liknar den förpackning man ska tillverka. Med hjälp av tryckluft blåses slangen upp tills den ligger an mot hålrummets väggar. Formen är vattenkyld och plasten stelnar snabbt när den trycks mot metallen. Därefter delas formen i två delar och den färdiga förpackningen kan plockas ut.

Sträckfomblåsning

Sträckformblåsning används för tillverkning av flaskor och burkar av PET.

I en integrerad maskin tillverkas först ”provrörsliknande” preformar genom formsprutning. Innan de svalnat överförs preformarna till speciella vattenkylda metallformar med invändiga hålrum. I dessa metallformar omvandlas preformarna till färdiga flaskor eller burkar genom att de blåses upp med tryckluft samtidigt som metallstänger förs in i preformarnas mynningar och med tryck förlänger preformarna.

Exempel på PET-preform. (Bild Petainer)

Omformningen från preform till färdig flaska eller burk sker snabbt och efter några sekunder kan den vattenkylda formen öppnas och en färdig förpackning plockas ut.

Kulleborn & Stenström kan även grafiskt dekorera plastförpackningarna och detta sker med så kallat screentryck, då man använder tunna dukar, som släpper igenom färg på just de ställen där man vill har tryck. Screentrycket, som främst används till olika typer av runda förpackningar, kan göras med upp till fyra färger.

Liten miljöpåverkan

Företaget skriver på sin hemsida att verksamheten medför liten påverkan på den yttre och inre miljön. Det förekommer inga utsläpp till luft eller vatten och allt spill tas till vara.

Man har också sedan flera år arbetat hårt med hygienfrågor i sin produktion och i hanteringen av färdiga produkter. Man jobbar i enlighet med standarden BRC/IOP och man är tredjepartsgodkända av berörda kunder. Man är också medlemmar av databasen Sedex, där tiotusentals medlemmar i över 150 länder kan hantera sina hållbarhetsdata.

Text Jerry Pettersson/JP Press Agency, © 2024

Ullared är inte bara Gekås – här finns även Kulleborn & Stenström! (Bild Kulleborngruppen)

Kort info om Kulleborn & Stenström:

AB Kulleborn & Stenström
Hjärtared 117
311 62 Ullared

Hemsida: https://www.kulleborn.se/

Kontaktperson: VD Pernilla Kulleborn
Tel: 0346-374 42, mobil: 070-8830242
Mail: pernilla.kulleborn@kulleborn.se

AB Kulleborn & Stenström ingår i familjeföretaget Kulleborngruppen, som ägs av Pernilla Kulleborn. I gruppen ingår även förpackningsföretaget G. Sjöquist Förpacknings AB, som är beläget i Hallstahammar, Västmanland.

Senaste nytt

flag-mercia-utvald
Gaia Biomaterials siktar in sig på den väldiga brasilianska marknaden
nbf-meeting-25-utvald
NBF:s årsmöte: Förnyat förtroende för föreningens ordförande
good-choice-utvald-01
A Good Choice: ”Vår vision är en värld fri från skadlig plast!”
nbf-meeting-2025-utvald
Spännande föredrag på Nordisk Bioplastförenings öppna årsmöte
konferens-dk-utvald
Bioplastens utmaningar och möjligheter diskuteras i Köpenhamn i april
lantman-utvald
Lantmännen satsar på bioplaster med stärkelse och bioetanol som råvara