Lenzing utvecklar ny miljövänligare viskosfiber

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 15 juni 2017
Österrikiska textil- och nonwoven-koncernen Lenzing AG har utvecklat en ny viskosfiber, tillverkad av cellulosa från certifierade skogar och mer miljövänlig och hållbar än andra viskosfiber. Viskosen, som fått namnet EcoVero, är utvecklad för att täcka ett stort marknadsbehov, meddelar bolaget.

(2017-06-15) Lenzing skriver att EcoVero-fibern sätter en ny standard för hållbara konfektionsprodukter i viskos genom att den baseras på tre viktiga ”pelare”: användningen av hållbara och certifierade träkällor, en ekologiskt hållbar produktionsprocess och en helt spårbar och öppen försörjningskedja, som gör det möjligt att identifiera EcoVero-viskosen i slutprodukten.

Enligt Lenzing beräknas den globala textilförbrukningen fördubblas fram till år 2025. Samtidigt har miljömedvetenheten hos konsumenterna ökat starkt under det senaste decenniet och därför är det angeläget för textilbranschen att finna mer hållbara lösningar med minimalt ekologiskt och miljömässigt negativa fotavtryck. Att använda mer miljövänliga råvaror och utveckla hållbara produktionsprocesser är ett sätt att minska textiliernas miljöpåverkan.

Robert van de Kerkhof, Lenzing AG.

Lenzing har utvecklat ett speciellt tillverkningskoncept, som gör det möjligt att identifiera de nya biomaterialbaserade EcoVero-fibrerna i en slutprodukt, långt efter textilbehandling och konvertering. På så sätt kan återförsäljare och varumärkesägare vara säkra på att deras produkter innehåller den nya, miljövänliga viskosen och inte bara vilken viskos som helst.

”Med denna speciella identifieringsteknik för EcoVero-fibrer stöder vi trenden i modebranschen mot större öppenhet. Det blir allt viktigare att veta var produkterna kommer ifrån och vilka produktionsprocesser de genomgått”, säger Lenzings kommersiella chef, Robert van de Kerkhof.

Lenzing skriver i sitt pressmeddelande att man kommer att presentera och lansera den nya EcoVero-viskosen på textil- och konfektionsmässor världen över med början hösten 2017.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

—————————————-
N.B.: Viskos är en fiber som framställs av bomull eller cellulosa och beteckningen ”viskos” är vulgärnamnet på ”cellulosa-xantogenat”. Viskos definieras som konstfiber, även om den är framställd av naturprodukter. Det finns två grupper inom konstfiber – syntetfiber och regenatfibrer som viskos ingår i. Materialet viskos andas bra och har en glatt yta som påminner om silke. Viskos kallas ibland även för rayon, som är ett amerikanskt handelsnamn, tillkommet för att ersätta silke. En annan produkt, som tillverkas av viskosfibrer, är cellofan. (Källa Allt om Vetenskap)

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar