Mondi utvecklar vattenlöslig biofilm för tvätt- och diskmedel

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 18 augusti 2017
Förpackningsspecialisten Mondi har utvecklat en vattenlöslig och bionedbrytbar film, avsedd för produkter som diskmaskinsmedel, tvättmedel, badsalt, etc.
Filmen, som utvecklats av Mondis tekniska filmdivision, ger smarta och användarvänliga lösningar till doseringsförpackning av pulver-, granulat- och tablettprodukter.

(2017-08-18) Mondi skriver att filmen, som upplöses helt även i kallt vatten, har utmärkta tätnings- och djupdragningsegenskaper och en effektiv barriär mot syre. En annan stor fördel med biofilmen är att konsumenterna slipper komma i direktkontakt med produkterna, vilka kan vara allergiframkallande för vissa personer. Biofilmen i sig är dessutom helt giftfri.

”Våra ingenjörer kan skräddarsy filmen enligt kundens specifika behov och ge den de egenskaper rörande rivtålighet, vattenlöslighet, etc. som passar de produkter, som filmen ska användas till”, säger Oliver Sperber, Chief Innovation Officer hos Mondi Consumer Packaging.

Mondis vattenlösliga biofilmer är speciellt lämpade för produkter som används i hemmet eller inom personvård och hygien. Men det pågår också ett intensivt forsknings- och utvecklingsarbete för vattenlösliga tillämpningar även inom andra områden. Exempelvis är agrokemiska produkter som gödselmedel och desinfektions- och bekämpningsprodukter intressanta liksom vissa produkter inom byggsektorn, där vattenlöslig film skulle kunna användas som inpackningsalternativ till exempelvis cement.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar