Norska Norner leder forskningsprojekt kring cirkulär ekonomi och bioplaster

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 8 februari 2017
Norska forskningsbolaget Norner Research AS kommer att leda det ”gröna” forskningsprojektet ”FuturePack”, som ska utveckla ny kompetens och teknologi för tillverkning och återvinning av såväl fossila som biobaserade råvaror, vilka kan användas för att producera mer hållbara plastförpackningar.
Projektet är finansierat med 25 miljoner norska kronor (ca 27 miljoner SEK) genom Forskningsrådet i programmet BIA ((Brukerstyrt Innovasjons Arena) samt de företag, som deltar i projektet.

(2017-02-08) ”Vi har under lång tid haft ett starkt strategiskt fokus på cirkulär ekonomi i plastens värdekedja, där återanvändning av plastmaterial och en korrekt användning av biobaserade material är viktiga komponenter. Samtidigt har vi byggt upp en betydande kompetens i samarbete med våra globala kunder. Det återstår fortfarande en hel del kunskapsinhämtande och forskning för att hitta nya lösningar att lösa vära globala utmaningar och FuturePack är ett mycket viktigt projekt för att ta ytterligare ett steg i rätt riktning”, säger Norners VD Tine Rørvik.

Initiativet till FuturePack kommer från Grønt Punkt Norge, som på näringslivets vägnar och via Emballasjeforsk etablerade projektet och engagerade plastexperterna hos Norner Research att leda arbetet och utarbeta projektets innehåll samt etablera en stark sammanslutning av medverkande institutioner och företag.

Utgångspunkten för projektet är att plast är ett viktigt förpackningsmaterial, men att framtidens plastförpackningar måste bli mer miljövänliga genom högre andelar bioplast och återvunnen plast. Detta kommer att resultera i både lägre koldioxidutsläpp, bättre resursutnyttjande och mindre nedskräpning. Detta ska bli de centrala temana i FuturePack-projektet.

Tine Rørvik, t. v. och Siw Fredriksen.

I projektet ska Norner Research samarbeta med industrin och andra forskningsinstitut. De företag som deltar och bidrar ekonomiskt är Bama, BEWI, Elopak, Grønt Punkt, Norgesgruppen, Nortura, ROAF och Tine. Deltagande forskningsinstitut vid sidan av Norner Research är Nofima, Papir- og fiberinstituttet (PFI), Østfoldforskning og NTNU IKP. De deltagande instituten har specialkompetenser inom områden som biomassa och bioplastråvaror, förpackningar, livsmedel, hållbarhetsanalyser, polymerteknologi, återvinning och bearbetning av plastmaterial.

”Det har varit inspirerande att arbeta med utvecklingen av projektet och all den positiva respons, som vi fått från industrin, visar att aktörerna placerar miljön och miljöfrågorna högt på agendan”, säger Siw Fredriksen, projektledare och seniorrådgivare inom området Green Technology i Norner.

I projektet finns också en rådgivande internationell styrgrupp med representanter från företagen Ineos, Unilever och EPRO.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

good-choice-utvald-01
A Good Choice: ”Vår vision är en värld fri från skadlig plast!”
nbf-meeting-2025-utvald
Spännande föredrag på Nordisk Bioplastförenings öppna årsmöte
konferens-dk-utvald
Bioplastens utmaningar och möjligheter diskuteras i Köpenhamn i april
lantman-utvald
Lantmännen satsar på bioplaster med stärkelse och bioetanol som råvara
avantium-pef-utvald
Ännu en förpackningsjätte ska använda Avantiums växtbaserade PEF
NBF-pressmeddelande-utvald
Nordisk Bioplastförening ser stora möjligheter till att bidra till ett fossilfritt Sverige