Ny flexibel och stark PLA-plast kan ersätta oljebaserad PP

Text:patrik
PUBLICERAD: 2 november 2016
Spanska plastföretaget Aimplas har utvecklat en flexibel PLA-baserad bioplast, som är 200 procent mer motståndskraftig mot yttre påverkan än tidigare PLA-plaster. Den nya bioplasten betecknas som så stark och motståndskraftig att den anses kunna användas istället för konventionell polypropen (PP) vid tillverkning av olika plastprodukter som livsmedelsförpackningar och biomedicinska produkter.

(2016-11-02) Aimplas nya bioplast har utvecklats inom ramen för EU:s innovationsprogram InnoREX, där elva företag och teknikcentra deltagit under koordination av tyska Fraunhofer-institutet för kemiteknik.

I InnoREX-programmet användes en extruder som en reaktor för att producera polymjölksyra (PLA) från laktid. Tekniken gör att man inte behöver använda kemiska katalysatorer samt att man kan använda alternativa energikällor som mikrovågor eller ultraljud för att förbättra reaktionens kinetik. Tekniken innebär också att inga metallpartiklar förekommer i processen, vilket ger en miljövänligare och renare tillverkning.

Under processen gjordes också ingående mätningar hur viskositeten hos materialet förändrades och hur egenskaperna hos biopolymererna kunde modifieras genom tillsättning av additiver och/eller fyllmedel. Det var i detta skede, som man uppnådde den modifierade PLA-plasten, som är mer flexibel och dubbelt så motståndskraftig mot yttre påverkan som tidigare varianter.

Det nya materialet kan behandlas och formas genom formsprutning eller varmformning och därmed användas i applikationer, där man vanligen använder oljebaserad PP. Elimineringen av metallpartiklar gör det också möjligt att använda de nya biopolymererna inom nya sektorer, som exempelvis biomedicin.

Aimplas skriver att tillverkningsprocessen gör det möjligt att tillverka den nya motståndskraftiga PLA-plasten i bulkskala och att det också finns möjlighet att processa den genom extrudering.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar