Ny variant av PLA-bioplast bryts ner snabbare i vatten och jord

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 9 maj 2023

Japanska Teijin Frontier har utvecklat en ny variant av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA, som bryts ner väsentligt snabbare i hav, floder och jord än konventionella PLA-produkter.

(2023-05-09) Teijin Frontier skriver i ett pressmeddelande att man uppnått effekten genom att tillsätta en specialutvecklad och biologisk nedbrytningsaccelerator till PLA-bioplast. Additivet försämrar inte bioplastens styrka, formbarhet eller andra viktiga egenskaper.

Teijin Frontier menar att en snabbare nedbrytning bidrar till att minska mängden mikroplaster i miljön och även minska koldioxidutsläppen.

Företaget kommer att börja producera och sälja den nya snabbnedbrytande PLA-plasten under sitt räkenskapsår 2023. Plastprodukter ska erbjudas i form av pellets, formsprutade och extruderade produkter samt textilier och non-woven-tyger. Teijin Frontier räknar med en omsättning på flera hundra miljoner yen under de första två – tre åren.

Teijin Frontier har testtillverkat olika produkter i den nya PLA-plasten, som till exempel fiskedrag – här i form av en s.k. wobbler (dock utan krokar på bilden). (Bild Teijin Company)

Teijin Frontier skriver att när konventionell PLA-polymer hydrolyseras till mindre än 10.000 Mn (molekylmedelvikt) kan plasten brytas ner till koldioxid och vatten av bakterier och svampar. Den biologiska nedbrytningsacceleratorn, som lagts till av Teijin Frontier, påskyndar hydrolys-processen och ger snabbare minskning av molekylvikten, vilket i sin tur möjliggör snabbare biologisk nedbrytning i hav, floder och jord. Under produktbearbetning och lagring minskar dock molekylvikten inte mer än vid konventionella PLA-polymerer utan additiv, vilket innebär att bioplastens kristallinitet och formbarhet inte försämras.

Den nya PLA-plasten kan bearbetas och formas på samma sätt som konventionell PLA-bioplast och dessutom kan den nya plastens sönderdelningshastighet anpassas efter förväntad livslängd för varje specifik produkttyp, exempelvis för produkter som används inom jordbruk och fiske. Genom att justera mängden biologisk nedbrytningsaccelerator kan man få nedbrytningsperioder från cirka sex månader upp till två år, enligt de verifieringstester som Teijin Frontier genomfört.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar