OrganoClicks framgångar bygger på naturens egna lösningar

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 20 maj 2024

Bioteknikföretaget OrganoClick i Täby har framgångsrikt utvecklat tekniker och processer inom det man kallar biomimetik och som i princip innebär att man imiterar naturens egna smarta lösningar för att ge material som trä, textilier, nonwoven och papper nya och förbättrade egenskaper.

(2024-05-20) OrganoClick bildades formellt år 2006 genom ett samgående mellan innovationsföretaget Serendipity Innovations, entreprenören Mårten Hellberg och forskarna professor Armando Córdova och docent Jonas Hafrén. Men grunden till företaget och dess visioner lades redan i början av 1990-talet, genom den forskning som Armando och Jonas bedrev vid KTH respektive STFI-Packforsk (nuvarande RISE). Armando Córdova studerade enzymatisk modifiering av cellulosa och Jonas Hafrén studerade fiberstruktur och morfologi. De båda forskarna inledde ett samarbete för att utveckla en metod att modifiera biofibrer och efter år av forskning och tester kom genombrottet 2004, då man fick sitt första patent.

På OrganoClick efterliknar man naturens egna smarta lösningar… (Bild OrganoClick)


Fyra frågor till VD Mårten Hellberg:

Varför är OrganoClick AB med i Nordisk Bioplastförening och vad innebär medlemskapet för er?

Mårten Hellberg: OrganoClick är med i NBF då vi är en del av bioplastbranschen och vill bidra till att framhålla bioplastens vikt för ett hållbart samhälle. De regulatoriska förutsättningarna för bioplasten behöver även förbättras och där vill OrganoClick delta som en drivande kraft.

Hur stor del av er verksamhet/produktion är idag bioplastrelaterad och kommer detta att förändras i framtiden?

MH: För närvarande är ca 30 procent av vår försäljning relaterad till bioplast i form av våra biobaserade bindemedel till nonwoven och pappersindustrin.  

Vad tycker Du om den pågående så kallade ”plastdebatten” och om plastens roll i samhället?

MH: Jag anser att den nuvarande debatten är något obalanserad. Vi behöver olika material för olika ändamål, vissa ska vara biologiskt nedbrytbara, andra ska vara långlivade. En gemensam nämnare är dock att vi behöver komma ifrån fossila råvaror i alla våra material. Därigenom har bioplasten en självklar roll i vårt framtida samhälle där den ibland ska vara bionedbrytbar och i andra fall vara långlivad.

Hur ser Du på framtiden för bioplaster generellt och kan bioplast bidra till att synen på plast som material förändras?

MH: Bioplaster behövs i vårt framtida samhälle och bör ersätta all fossil plast på sikt. Genom rätt marknadsföring och kommunikation samt genom att förenkla och harmonisera budskapet kring bioplast så bör synen på plast generellt kunna förändras på sikt. Definitionen och regleringen av plast bör även ses över på EU-nivå där användningsområden och bionedbrytbarhet bör stå i centrum istället för om materialet är baserat på polymerer och kallas plast eller något annat.

Sedan starten år 2006 har OrganoClick envist forskat för att utveckla ”gröna” ersättare till såväl polymerer och plaster som till giftiga kemikalier och på så sätt skapa likartade eller förbättrade funktioner i material som textil, nonwoven, biokompositer och trä. Och den envisa forskningen har gett resultat. I dag är OrganoClick ett snabbväxande grönt kemiföretag, som är börsnoterat på NASDAQ. Företaget har ett brett produktsortiment och tillverkar i tusentons-skala i sin egna produktionsanläggning i Täby utanför Stockholm.

Fyra produkt- & affärsområden

OrganoClicks verksamhet är indelad i fyra affärsområden inom vilka man producerar och marknadsför egenutvecklade och patenterade biobaserade produkter inom textilimpregnering, bindemedel för nonwoven och teknisk textil, biokompositer och produkter för träskydd och underhåll av trä. Företagets produkter omfattas av 18 olika patent och ryms inom ett halvdussin varumärken, som säljs på ett 20-tal marknader i Europa Nordamerika och Asien.

Så här fördelar sig OrganoClicks fyra affärs-/produktområden:

Textilimpregnering – vattenavvisande produkter för kläder och skor under varumärket OrganoTex®. Giftfria och 100 procent biologiskt nedbrytbara.

Bindemedel & additiv för nonwoven och teknisk textil – biobaserade bindemedel för nonwoven under varumärkena OC-BioBinder™ och OC-AquaSil™. 100 procent plastfria och nedbrytbara.

Biokomposit – vattentåligt, formbart, lättvikt, plastfritt, giftfritt och 100 procent nedbrytbart under varumärket OrganoComp®. Används bl.a. för att göra 3D-formade föremål som ersätter hårda plastmaterial som polypropen (PP). Används av industrikunder för att ersätta fossila material och minska materialåtgång.

Träskydd & underhåll – träskydd med förbättrat flamskydd och skydd mot röta samt miljömärkta rengörings- och underhållsprodukter under varumärkena OrganoWood® och BIOkleen®.

Företagets FoU-chef Maria Wennman i samspråk med några av sina medarbetare i labbet. (Bild OrganoClick)

Produkter till industri och konsument

Förutom att många av OrganoClicks produkter är riktade till industrikunder, så finns också ett stort antal konsumentprodukter ute i bygg- och färgfackhandeln samt i sport- och outdoorbutiker såväl i Sverige, och övriga Norden som i många andra länder i Europa och övriga världen.

OrganoClick uppger att varje affärsområde fokuserar på sina marknader med egen säljorganisation, som leds av en affärsområdeschef. Förutom de fyra affärsområdena har koncernen en central operativ enhet med ansvar för all produktion, inköp och logistik. Den operativa enhetens verksamhet bedrivs primärt från koncernens fabrik i Täby. Man har också en marknadsavdelning, som ansvarar för koncernens varumärken och stöttar de olika affärsområdena med marknadsföring, och en FoU-enhet, somt utvecklar samtliga produkter i koncernens egna moderna laboratorium.

VD Mårten Hellberg (t.v.) i samspråk med en av OrganoClicks många medarbetare. (Bild OrganoClick)

Räddar morgondagen med ett ”klick”

För den som undrar över betydelsen av ”Click” i företagsnamnet, så kan vi berätta att det anspelar på den speciella – och Nobelprisvinnande – tekniken organokatalys, med vars hjälp forskare på konstgjord väg relativt enkelt kan framställa olika asymmetriska molekyler som efterliknar organiska eller fossila molekyler.

”Idén och grunden för vår verksamhet är att modifiera cellulosafibrer med så kallad klick-kemi. Med hjälp av organokatalys ´klickar´ vi på molekyler med olika egenskaper till cellulosafibern och kan på så sätt ersätta fossila kemikalier och plaster med förnyelsebara och bionedbrytbara ämnen med bas i växternas cellulosafiber. Resultatet blir 100 procent biologiskt nedbrytbara och miljövänliga produkter med teknisk prestanda och funktion i framkant. Vi är alltså med och räddar morgondagen med ett ´klick´!, skriver företaget.

Text Jerry Pettersson/JP Press Agency, © 2024

I anläggningen i Täby tillverkar OrganoClick sina produkter i tusentons-skala. (Bild OrganoClick)

Kort info om OrganoClick:

OrganoClick AB
Linjalvägen 9
187 66 Täby

Hemsida: https://organoclick.com/sv/

Kontaktperson: VD Mårten Hellberg
Tel: 08-684 001 10, mobil: 070-7164890
Mail: marten.hellberg@organoclick.com

OrganoClick AB är ett svenskt publikt aktiebolag noterat på NASDAQ First North Growth Market.

Senaste nytt

lignin-avtal-utvald
Svenska Lignin Industries ingår viktigt avtal med brittisk plastproducent
pha-vatten-utvald
Planerar fullskaleproduktion av PHA-bioplast från pappersprocessvatten
upm-biopet-utvald
Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET
chain-waste-utvald
Sista NBF-webinaret för året: Värdekedjor och restströmmar för bioplast
lactips-walki-utvald
Fransk producent av kaseinbaserad bioplast i samarbete med finska Walki
upm-biobarrier-utvald
Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär