Plastersättande material tillverkas av svampmycel och växtdelar

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 12 mars 2021

Ett brittiskt start-up-företag har startat storskalig produktion av ett nytt förpackningsmaterial, som tillverkas av svampmycel och växtdelar. Det 100 procent biologiskt nedbrytbara materialet är ett alternativ till exempelvis styrenplast (polystyren).

(2021-03-12) Företaget The Magical Mushroom Company (MMC) skriver i ett pressmeddelande att flera stora varumärken redan har börjat använda materialet, som man gett namnet Mushroom® Packaging, och att man nu siktar på en snabb europeisk expansion.

Enligt MMC erbjuder det nya förpackningsmaterialet samma prestanda, till jämförbar kostnad, som oljebaserad polystyren. Materialet används för att tillverka skyddande förpackningar inom kosmetika, spritdrycker, elektronik och många andra typer av konsumentprodukter. Använda förpackningar kan enkelt brytas ner genom hemkompostering eller genom att helt enkelt fördelas i en blomrabatt…

MMC skriver att deras unika material bryts ner till hundra procent inom 40 dagar, när det placeras i exempelvis en hemkompost och i vatten bryts materialet ner helt på 180 dagar.

Ingredienserna i det nya materialet består av finmalt växtavfall från jordbruksprodukter som hampa, majs, humle, träd, m fl. Det nermalda avfallet kombineras med levande svampmycel, som är det omfångsrika och trådliknande rotsystemet hos vanliga svampar. Ute i naturen är mycelet en viktig komponent, genom att det bryter ner organiskt material, när det tar upp näring till sina fruktkroppar, dvs. de svampar, som vi ser ovan jord.

Mycelet, som MMC använder, tas fram genom en revolutionerande mycelkompositteknik, som utvecklats av det USA-baserade företaget Ecovative Design LLC, och mycelet tillsammans med växtavfallet bildar ett levande material, som pressas ner i tredimensionella formar, skräddarsydda efter kundernas förpackningsbehov.

Formarna och det ”levande” förpackningsmaterialet processas sedan genom bakning och härdning, så att materialet ”växer ihop” till en fast form och tillväxten avbryts. Hela processen från design till färdig förpackning tar 14 dagar.

”Vi kallar oss The Magical Mushroom Company av en självklar anledning: svampmycelets unika egenskaper är verkligen magiska och gör det möjligt för oss att producera ett slitstarkt, kostnadseffektivt och helt hållbart alternativ till plastförpackningar. Vi är stolta över hur snabbt vi kunnat skala upp vår produktion och tecknar allt större leveranskontrakt med kunder”, säger Paul Gilligan, VD och grundare av MMC.

MMC startade upp en första tillverkningsenhet i Esher, Surrey, i augusti i fjol och nu planerar man att i år starta en andra anläggning i Storbritannien. I pipelinen ligger också planerade EU-baserade anläggningar i Tyskland, Italien och Bulgarien. Den brittiska produktionskapaciteten beräknas bli tre miljoner förpackningar per år och kapaciteten till EU-marknaden anges till sex miljoner enheter per år.

MMC skriver att moderbolaget MMC Holding International LTD har en exklusiv licens att producera Mushroom® Packaging för EU, Storbritannien och Irland,

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2021
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar