
ReBioCycle är ett nystartat EU-projekt som ska testa och utvärdera sorterings- och återvinningstekniker för bioplaster. Anläggningar inrättas runt om i Europa, vilka ska fokusera på mekanisk, kemisk, enzymatisk och mikrobiell återvinning.
(2024-10-15) När projektet ReBioCycle lanserades i början av oktober vid University College Dublin i Irland meddelade man att storskaliga anläggningar ska inrättas i Nederländerna, Italien, Spanien och Irland.
Projektet syftar till att demonstrera den operativa storskaliga potentialen för i första hand tre typer av bioplaster: PLA, PHA och kompositer. Ett av projektets mål är att påvisa att med återvinning och ”upcycling” av bioplaster kan man erhålla biopolymerer med samma eller t.o.m. högre kvalitet.

”ReBioCycle kommer att storskaligt demonstrera återvinningstekniker för biobaserad och bionedbrytbar plast och visa att sådan plast kan hållas kvar i materialkretsloppet under lång tid och på så sätt ingå i den cirkulära bioekonomin”, sade professor Kevin O’ Connor, koordinator för projektet, vid lanseringen i Dublin.
ReBioCycle betecknas som ”en ny europeisk plan för cirkulär återvinnings- och upcycling-lösningar för bioplaster” och bland de 20 partners, som ingår i projektet, märks, förutom organisationen European Bioplastics, också välkända bioplastaktörer som TotalEnergies Corbion, AIMPLAS, Novamont, Corbion, Sulapac och Kaneka. Projektet leds av University College Dublin och BiOrbic Bioeconomy SFI Research Centre.

”Tillgängligheten för de nuvarande tekniker, som finns för återvinning av biologiskt nedbrytbar plast, är begränsad, men med det här projektet kommer vi att göra teknikerna allmänt tillgängliga. Och då kan ingen påstå att sådan plast inte kan återvinnas och att en övergång till biologiskt nedbrytbar plast därmed inte kan göras!”, framhöll Jan Pels, som är VD för företaget Torwash B.V. och chef för den nederländska ReBioCycle-anläggningen, i samband med lanseringen av projektet.
Projekt ReBioCycle har fått 7,5 miljoner euro (ca 85 miljoner kronor) i finansiering från det cirkulära biobaserade partnerskapet Circular Bio-Based Europe Joint Undertaking (CBE JU), vilket sorterar under EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe.
CBE JU, som är ett partnerskap mellan EU och företagsorganisationen BIC (Bio-based Industries Consortium), har tillgångar på två miljarder euro (knappt 23 miljarder kronor) och finansierar bland annat åtgärder som främjar konkurrenskraftiga cirkulära biobaserade industrier samt olika projekt.

Slutmålet för ReBioCycle är en slutlig plan, som kan ge direkta bidrag till flera europeiska handlingsplaner och strategier, såsom bioekonomistrategin, handlingsplanen för cirkulär ekonomi och den framtida förordningen om förpacknings- och förpackningsavfall.
”Inom European Bioplastics är vi övertygade om att en handlingskraftig EU-bioekonomistrategi bör ha högsta prioritet för att skydda styrkan hos våra europeiska industrier. Och detta är bara möjligt med ett starkt samarbete mellan alla intressenter, mer policystöd och tekniska framsteg. Detta projekt är ett enastående exempel på detta samarbete och kommer att ge stora framsteg för återvinningen av bioplast”, kommenterar Hasso von Pogrell, VD för European Bioplastics.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one