Nybildade organisationen Svensk Plast har startat en kampanj för att öka allmänhetens kunskap och kännedom om det bespottade och nedvärderade materialet ”plast”. Organisationen vill dessutom att man undviker benämningen ”bioplast”…
(2022-06-07) ”Plast är ett av de absolut bästa materialen sett till energi- och resurskostnad per produkt. Trots det är plast ett av våra mest bespottade material, när man diskuterar hållbarhet och miljö”, skriver Svensk Plast i ett pressmeddelande om kampanjen.
Bakom Svensk Plast står branschorganisationerna IKEM (Innovations- och kemiindustrierna i Sverige), SPIF (Svensk Plastindustriförening) och Polymercentrum samt ytterligare aktörer i branschen.
I sin information kring begreppet plast tar Svensk Plast upp den begreppsförvirring som kan uppstå kring benämningen ”bioplast”. Man skriver att uttrycket bioplast ofta används för att beskriva två olika begrepp: antingen att plasten är biologiskt nedbrytbar eller att råvaran till plasten är förnyelsebar eller biobaserad.
”Biobaserade plaster är dock inte alltid biologiskt nedbrytbara och biologiskt nedbrytbara plaster är inte alltid biobaserade. Båda begreppen kan gälla samtidigt, men eftersom det handlar om olika frågor och krav i samhället, och på marknaden, är det viktigt att skilja dem åt”, skriver Svensk Plast.
Organisationen menar också att man bör undvika ordet ”bioplast” och istället använda benämningarna ”biobaserad” och ”bionedbrytbar”.
Under parollen ”Ibland är plast ett smartare alternativ” samlar nu Svensk Plast den svenska plastbranschen för att informera om plastens roll i ett hållbart samhälle samt ge tips på hur konsumenter kan bidra till att minska belastningen på klimatet. Kampanjen består av filmer, digitala enheter och en webbplats.

”Plast beskrivs ofta onyanserat i Sverige. Många människor saknar en bredare förståelse för och kunskap om det material vi använder mest av i vår vardag. Nedskräpning är ett stort problem, men alternativen till plast är i många fall obefintliga eller sämre, exempelvis inom vård och läkemedel samt i förpackningar för matvaror. Vårt nya initiativ belyser att plast är ett fantastiskt material men det måste tillverkas, användas och sorteras på rätt sätt”, säger Amit Paul, styrgruppsledamot i Svensk Plast.
En av plastindustrins utmaningar är att snabbt börja producera ännu fler förpackningar som går att återvinna, framhåller Svensk Plast.
”Vi inom plastindustrin jobbar ständigt med att förbättra designen på förpackningar så att de ska kunna återvinnas i större omfattning och ta mindre plats under transporter. Vi ser att 50 procent av alla förpackningar aldrig når rätt väg i insamlingen, utan istället förbränns, vilket bidrar till mer utsläpp och ökade kostnader”, säger Amit Paul.
Projektet Svensk Plast tar sikte på att öka samtalet och samarbetet i hela värdekedjan för att förbättra design och flöden som tillsammans med ny materialforskning ska bidra till klimatomställningen.
”Det är extremt viktigt att vi tar strategiska beslut kring plast som verkligen gör skillnad. Sverige är, och ska vara, ett föregångsland inom plastproduktion och återvinning”, framhåller Amit Paul.
Svensk plastindustri med sina 1.038 företag är en växande bransch i förändring och omsatte över 50 miljarder kronor under 2020. Branschen sysselsätter cirka 17.400 anställda varav flertalet inom yrken där det råder brist på välutbildad akademisk personal. De kommande fem åren genomförs en rad nya hållbarhetsinitiativ och plast- och gummiföretagen beräknar att öka antalet medarbetare med 15 procent.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2022
jp.press@jppa.one