Så kallade ”spöknät” – dvs övergivna fisknät, oftast tillverkade av konventionell plast – är ett gigantiskt problem för livet i världshaven. Nu kan en svensk uppfinning vara på gång att lösa problemet genom att göra fisknäten komposter- och nedbrytbara.
(2024-01-15) Spöknät är inte bara en stor källa till plastföroreningar i haven. Ett förlorat fisknät i plast kan driva omkring i upp till 600 år och under den tiden utgör det också en dödsfälla för allt marint djurliv. Fiskar, sköldpaddor, delfiner och fåglar fångas i nätet och kvävs eller svälter till döds.
Nu är det svensk/sydafrikanska projektet Catchgreen nära en lösning genom att tillverka nät av det komposterbara materialet Biodolomer, som utvecklats och tillverkas av Gaia Biomaterials i Helsingborg. Projektet delfinansieras av den brittiska regeringens satsning på hållbar produktion (SMEP) som samarbetar med FN:s handels- och utvecklingskonferens (UNCTAD).
Gaias Biodolomer-material har samma egenskaper som plast, men är helt komposterbart och avger inga mikroplaster, när det bryts ner till biomassa. Biodolomer används idag till allt från bärkassar till ölglas och odlingsväv.
Fisknät tillverkade av Biodolomer bryts ner helt efter endast några år i havet. Dessutom har de en högre densitet än nät av oljebaserad plast, vilket gör att de snabbare sjunker till botten, där de dels inte är lika farliga för det marina djurlivet, dels bryts ner snabbare.
”De nät, som vi nu utvecklar tillsammans med fiskeindustrin i Sydafrika, kommer inte bara att minska mängden spöknät, utan de kommer också att minska mängden mikroplaster i haven. Dessutom kan uttjänta och tillvaratagna nät lämnas till industriell kompostering i land, där de blir till biomassa”, säger miljöjuristen Emma Algotsson, som är projektledare för Catchgreen och sedan många år arbetar med miljöteknik i Sydafrika.
Att utveckla komposterbara fisknät har varit en utmaning. Emma Algotsson och kemister från Gaia Biomaterials har arbetat flera år med att ta fram ett lämpligt material för de tunna trådar, som sedan spinns till garn för näten. Allt arbete har skett i nära samarbete med sydafrikanska nätproducenter.
”Under 2023 har vi genomfört tester med våra nät i Kenya och det har fungerat perfekt. Vi jobbar också med att ta fram Biodolomer-baserade rep och nät för restaurering av korallrev och för odling av alger och tång. Vårt slutmål är att ta fram nät för storskalig trålning”, berättar Emma Algotsson.
Gaia Biomaterials i Helsingborg har tillverkat materialet Biodolomer sedan 2015 och kunder över hela världen finner hela tiden nya användningsområden för det. Ett exempel var när 150.000 komposterbara ölmuggar levererades till 2023 års Formel1-final i Abu Dhabi! (Läs HÄR)
Till skillnad från en del andra så kallade bioplaster avger Biodolomer inga mikroplaster, när det bryts ner. Dessutom utgörs en av de huvudsakliga ingredienserna i Biodolomer av krita, som är ett av världens vanligaste mineral.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one