
Lundabolaget Saveggys unika biobaserade växtskydd, som ersätter konventionell plastfilm kring gurkor, lanseras nu i ICA-butiker i södra och västra Sverige. Skyddet appliceras utanpå den färska gurkan och bildar en ätbar film, som bevarar gurkans färskhet lika länge eller längre än vanlig plastfilm.
(2025-10-09) Saveggys ätbara växtskydd, som marknadsförs under samma namn som bolaget, är helt växtbaserat och består endast av raps- och havreolja. Produkten är fri från tillsatser, gluten och allergener från spannmål.
Företaget skriver i ett pressmeddelande att den ätbara biocoatingen är resultatet av fem års samarbete mellan Saveggy, Odlarna.se och ICA. Pilotlansering i stor skala inleddes i vecka 40 och pågår till och vecka 44 och omfattar en begränsad mängd gurkor, vilka är försedda med det plastfria skyddet. Pilotlanseringen omfattar ICA-butiker i södra och västra Sverige.
Saveggy skriver att deras biobaserade växtskydd är ett steg för att minska plastanvändningen i linje med EU:s nya förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.

”Efter flera års utvecklingsarbete tar vår innovation äntligen steget hela vägen ut till konsument på bredare front. Det är möjligt tack vare det nära samarbetet längs hela värdekedjan – från tät dialog med konsumenter till samarbetet med odlare och handlare”, säger Arash Fayyazi, medgrundare på Saveggy.
Odlarna.se är först ut att leverera gurkor med det växtbaserade skyddet från Saveggy.
”Vi odlar med ett stort miljöfokus och att kunna leverera gurka utan plastfilm är ett ytterligare steg i vårt kvalitetsarbete”, säger Martin Löfstedt, VD SydGrönt och representant för Odlarna.se
ICA uppger att man bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete för att minska mängden avfall från förpackningar.
”Den här innovationen gör det möjligt för oss att ta bort plasten helt från gurkorna utan att kompromissa med hållbarhet eller kvalitet, något som vi vet att våra kunder uppskattar. Det här är ett spännande steg mot framtidens grönsaksdisk”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA.
Saveggy skriver att om all svenskodlad gurka skulle använda växtbaserat skydd istället för plast, så skulle upp till 130 ton plast kunna undvikas per år.
Samtidigt som Saveggy nu skalar upp lösningen för gurka så fortsätter man sitt utvecklingsarbete av växtbaserade skydd för fler frukter och grönsaker.
Saveggy stöds av EIT Food, som i sin tur stöds av Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT), ett organ inom EU.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2025
jp.press@jppa.one
Vi har tidigare skrivit om Saveggy och deras ätbara och växtbaserade skydd. Läs HÄR.