Waste2Func är namnet på ett unikt belgiskt projekt, som syftar till att samla in matavfall från jordbruk, livsmedelsindustri, stormarknader, restauranger, etc. för att omvandla det till bioplaster och ytaktiva biobaserade tensider.
(2022-02-28) Waste2Func-projektet har beviljats ett ekonomiskt anslag på 6,7 miljoner euro (cirka 73 miljoner kronor) för att bygga en plattform för att effektivt samla in sådant livsmedelsspill som idag ofta slängs, förbränns eller bara lämnas på fält och åkrar.
I projektet ingår 12 samarbetspartners från sammanlagt fem länder. I projektet finns allt från små lokala till stora internationella företag och aktörer samt forskningsinstitut och jordbrukskooperativ.
Waste2Func skriver i ett pressmeddelande att matspill, exempelvis frukt och grönsaker, som inte uppfyller EU-standarder, eller otjänliga partier från livsmedelsföretag, som inte längre kan säljas, normalt inte har någon ekonomisk slutanvändning utan bara ruttnar bort, slängs i soporna eller förbränns, vilket leder till onödiga koldioxidutsläpp.
När omvandlingsprocesserna, som ska använda sig av industriell bioteknik, kommer igång i stor skala räknar Waste2Func med att man ska minska dessa koldioxidutsläpp med minst 20 procent och upp till tiodubbla värdet av avfallet. Man räknar också med att verksamheten ska skapa flera arbetstillfällen, både i Belgien och i andra EU-länder.
I projektet har det belgisk-israeliska företaget TripleW i samarbete med universitetet i Gent och Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) utvecklat en teknologi för att omvandla blandade partier av matavfall till funktionella ingredienser som mjölksyra respektive mikrobiella biotensider, vilka kan användas för produktion av såväl bioplaster som biobaserade hygien- och hemvårdsprodukter.
”Waste2Func kommer att bygga en logistisk plattform för att samla in jordbruks- och matavfallet och kommer att demonstrera omvandlingstekniken i stor skala”, förklarar projektkoordinatorn Sofie Lodens.
För att möjliggöra en effektiv insamling av matavfallsströmmar kommer projektet att utveckla en registreringswebbplats och en app, som kan användas för att registrera matavfallsflöden från lantbruk och livsmedelsindustri, etc. Matavfallet kan sedan samlas in av en speciell avfallshanterare.
Lantbrukare, livsmedelsindustri, etc, kommer att informeras om hur insamling av livsmedelsavfall kan bli lönsamt för dem och en intäktsmodell ska skapas för att hur bidragsgivare ska kompenseras.
Flera små och medelstora företag i projektet samt de tre större företagen Croda, Evonik and Ecover är redan involverade i att omvandla insamlats matavfall till funktionella biopolymerer och -molekyler, som kan användas till produktion av biobaserade marknadsprodukter.
”TripleW har redan startat sin produktion av mjölksyra i sin demonstrationsanläggning hos Group Op de Beeck i Kallo, utanför Antwerpen och spin-off-företaget Amphi-star har av Gents universitet och BBEPP uppmuntrats att börja marknadsföra sin egenutvecklade teknologi för produktion av mikrobiella biotensider”, berättar Sofie Lodens.
Det yttersta målet för Waste2Func-projektet är att etablera ett bioraffinaderi där funktionella molekyler på ett hållbart och ekonomiskt lönsamt sätt kan tillverkas av allt det insamlade matavfallet. Dessa funktionella molekyler kan sedan användas som byggstenar för bioplaster och som ingredienser i kosmetika, i biologiska tvättmedel och i många andra biobaserade tillämpningar.
I Waste2Func-projektet ingår bland annat följande företag och institutioner:
Universiteten i Gent och Hong Kong, företagen Triple W, Arche Consulting, Group Op de Beeck, Organic Waste Systems, Ecover, Croda och Evonik samt bondekooperativet Boerenbond och biokonsultföretaget NNFCC.
Projektet samordnas av belgiska Bio Base Europe Pilot Plant, som är en öppen pilotanläggning för utveckling och uppskalning av biobaserade processer.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2022
jp.press@jppa.one