Uppstart för Total Corbion PLA:s thailändska bioplastfabrik

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 5 december 2018
Hollandsbaserade bioplastproducenten Total Corbion PLA – ett 50/50 joint venture-företag mellan franska Total SA och holländska Corbion NV – har nu startat upp sin stora bioplastfabrik i thailändska Rayong.
Fabriken, som aviserades för två år sedan, får en årskapacitet på 75.000 ton mjölksyrabaserad bioplast (PLA) under varumärket Luminy® PLA.

(2018-12-05) I anläggningen kommer att produceras ett brett utbud av olika Luminy® PLA-kvaliteter, vilka alla tillverkas med icke-genmodifierade sockerrör från thailändska odlingar som råmaterial.

Det monomera utgångsmaterialet till Luminy® PLA kommer från Total Corbions egen Lactide-anläggning, som finns på samma fabriksområde som den nya fabriken och som nu är utbyggd till en årskapacitet på 100.000 ton om året. På området finns också en pilotanläggning för Luminy® PLA, som föregick den nu uppförda fullskalefabriken.. Pilotanläggningen, med en årskapacitet på tusen ton bioplast, kommer nu att användas för produktutveckling.

Total Corbion PLA:s VD Stephane Dion.

Bioplastkvaliteterna från Total Corbions nya fabrik kommer att omfatta allt från standard PLA till PLA, som klarar hög värme, och till specialplasten PDLA, som har unika egenskaper. Bioplasterna kan användas till allt från förpackningar och konsumentvaror till fiberprodukter och bildetaljer. De är speciellt optimerade för processer som extrudering, termoformning, formsprutning och fiberspinning.

Uttjänta Luminy® PLA-produkter kan återvinnas mekaniskt eller kemiskt, men även brytas ner biologiskt och omvandlas till gödningsmedel i industriella kompostanläggningar. Att bioplasten erbjuder flera miljövänliga avfallslösningar innebär enligt Total Corbion att den blir ett värdefullt bidrag till en cirkulär ekonomi.

”Denna toppmoderna anläggning gör Total Corbion PLA till en global bioplastproducent. Fabriken är idealiskt placerad för att betjäna de växande bioplastmarknaderna i såväl Asien och Stillahavsområdet som i Europa och Amerika. Vi bidrar till en kraftigt ökad global PLA-kapacitet, vilket gör det möjligt för tillverkare och varumärkesägare att tillämpa cirkulär ekonomi och tillhandahålla biobaserade produkter med lägre kolavtryck och fler kvittblivningsalternativ”, säger Stephane Dion, VD för Total Corbion PLA.

N.B.: Totals och Corbions joint venture och planerna på en stor gemensam fabrik i Thailand för PLA-tillverkning presenterades första gången i november 2016. Läs HÄR.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar