Absorbenttillverkaren Cellcomb får förstudie finansierad av EU

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 12 augusti 2019

Företaget Cellcomb AB i Säffle har som första företag i Värmland  blivit beviljade att driva en förstudie finansierad av EU:s åtråvärda stöd till små- och medelstora företag.

(2019-08-12) Cellcomb är specialiserade på att utveckla och tillverka miljövänliga produkter med absorberande och skyddande egenskaper för engångsbruk, till exempel nedbrytbara absorbenter till livsmedelsförpackningar, engångsartiklar på sjukhus och miljövänliga sängkläder.

Cellcomb har bland annat utvecklat den bioplast- och cellulosabaserade absorbenten Cellsorb, som används i köttförpackningar för att suga upp vätskan. Efterfrågan på Cellsorb förväntas öka kraftigt, inte minst med tanke på den livliga kemikalie- och plastdebatt, som pågår i Europa.

Cellsorb är också den produkt från Cellcomb, som nu får finansiellt stöd från EU enligt det så kallade SME-instrumentet. Stödet ska Cellcomb använda till en förstudie för att ytterligare utveckla Cellsorb-konceptet.

”Det här har en stor potential för både Värmland och för vårt företag. Vi är mycket stolta över att ha fått det här stödet. Det har varit ett enormt teamarbete, med hjälp av både Business Värmland och RISE”, säger Henric Nedéus, VD på Cellcomb.

EU-stödet, som kallas SME-instrumentet, är väldigt eftertraktat. Endast åtta procent av de totalt närmare 47.000 sökande företagen får möjlighet att ingå i fas 1, som betyder ekonomiskt tillskott med en halv miljon kronor. När ett företag blivit beviljade stöd i fas 1 är chansen att ta sig förbi nålsögat till fas 2 mycket större, där stödet i så fall handlar om flera tiotals miljoner.

”Det är bara de mest lovande företagen, som blir beviljade den förmånliga finansieringen från SME-instrumentet. De företagen går till och med under benämningen ”crème de la crème” i Bryssel”, säger Christin VännmannRISE.

Motiveringen till EU-stödet till Cellcomb och Cellsorb-absorbenten lyder:
”Cellsorb introducerar en helt säker, icke-toxisk absorbent tillverkad av bioplaster och högabsorberande cellulosabaserade alternativ från skogsråvara, som:
1) absorberar flera gånger sin egen vikt jämfört med syntetiska livsmedelsabsorbenter
2) är fullt komposterbar och hundra procent förnybar
3) har en konkurrenskraftig prissättning.”

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019
jp.press@comhem.se

 

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar