Ätbar ”biospray” ersätter tätslutande plastfilm på frukt och grönsaker

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 23 mars 2022

Lund-baserade food tech-företaget Saveggy AB har utvecklat en ätbar biobaserad coating, som kan ersätta den tätslutande plastfilm, som vanligen används för att skydda och förlänga livslängden på frukt och grönsaker.

Slanggurka är en typisk produkt som får förlängd hållbarhet om den innesluts i en plastfilm. Nu kan filmen ersättas av Saveggys spray- och ätbara biocoating. (Bild Saveggy)

(2022-03-23) Saveggys miljövänliga och ätbara lösning grundar sig på forskning från Lunds universitet och den består av en biobaserad vätska, som sprayas på frukt och grönt. På så sätt får produkterna en skyddande coating som ger samma förlängda hållbarhet som plastfilm.

Saveggys ”sprayfilm” har redan skapat stort intresse bland svenska livsmedelskedjor, bland annat ICA och Lidl, och nu träder också ett antal investerare in i bilden och satsar sammanlagt åtta miljoner kronor för att färdigställa den tekniska utvecklingen och möjliggöra en första pilotlansering i Sverige.
Investerarna består av SmiLe Incubators ängelinvesteringsbolag, SmiLe Inject Capital, som investerar fyra miljoner kronor, samt Almi Invest GreenTech och Christer Fåhraeus FSG Fond.

Saveggys VD Vahid Sohrabpour (t. v.) och operative chefen Arash Fayyazi ser fram emot lanseringen av deras ätbara ”sprayfilm”. (Bild Green Challenge)

”FoodTech är ett hett område och Saveggys innovativa lösning svarar på ett skriande behov inom livsmedelsindustrin att hitta miljövänliga alternativ till plastförpackningar. Vi ser en väldigt stor potential för bolagets skalbara teknik på en växande marknad ”, säger Ebba Fåhraeus, VD för SmiLe Incubator.

”Med dessa investeringar kan vi ta nästa steg i vår utveckling och på allvar börja förbereda oss för kommersiell lansering av vår produkt”, säger Vahid Sohrabpour, VD på Saveggy.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2022
jp.press@jppa.one

Bilden överst:
I Saveggys testlaboratorium sprayas slanggurkor med den biobaserade lösningen. (Bilden från en informationsvideo av Green Challenge. Se videon HÄR!)

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar