En forskargrupp vid universitet i spanska Jaén har framställt en bioplast baserad på beskärningsrester från olivträd. Bioplasten kan formsprutas och extruderas och är lämplig till livsmedelsförpackningar.
(2024-06-06) I Jaén-regionen täcks stora markområden av olivodlingar. Enligt spanska National Statistics Institute svarar olivträden för 85 procent av den odlade marken och de är den huvudsakliga ekonomiska motorn i provinsen. De biprodukter, som uppkommer från beskärning, etc., används vanligtvis som kompost, för generering av biomassaenergi eller som marktäckare för att behålla fukt och bekämpa ogräs.
Men nu har alltså forskargruppen – under ledning av professor María Dolores La Rubia – kommit fram till att olivträdsavfallet kan användas för framställning av bioplast. Forskarna skriver i sin forskningsrapport att den erhållna bioplastprodukten har en termisk stabilitet, som gör den lämplig för tillverkning av transparent biofilm och för bearbetning med konventionell teknik i andra plastprodukter.
”Olivträdsavfallets användning som material för plasttillverkning skulle vara mer lönsamt för både bönder och tillverkare. Dessutom är det ett material, som är ständigt tillgängligt, eftersom beskärning är en process som måste utföras varje år och som då producerar tonvis med biologiskt avfall, vilket kan möta produktionsbehovet. Den andalusiska olivlunden kan alltså bli huvudleverantör av råmaterial för tillverkning av bioplast i Spanien!”, säger professor María Dolores La Rubia.
Jaén-forskarna uppger att nyckeln till bioplasten ligger i olivträdets cellulosa. I projektet har forskarna strimlat beskärningsmaterialet och optimerat reningsprocessen med en sur lösning för att lösgöra cellulosakomponenterna. Resultatet blev en gulaktig cellulosa-massa, som sedan behandlades med natriumhydroxid (kaustiksoda) i en s.k. alkalisk hydrolys, där molekylära bindningar bröts och alla icke-cellulosahaltiga föreningar kunde avlägsnas. Cellulosa-massan fick sedan reagera i ett surt medium med en ättiksyraanhydrid, vilket orsakade så kallad acetylering som i sin tur efter behandling med väteperoxid resulterade i cellulosaacetat, en vit bas med en koncentration av 95 procent cellulosa.
Den slutliga cellulosaprodukten kan bearbetas med konventionell polymerbearbetningsteknik, som formsprutning och extrudering, för att erhålla olika plastmaterial, vilka kan användas till förpackningar för livsmedel, men även för formas till textilfibrer eller extruderas till barriär- och beläggningsfilmer.
Forskargruppen fortsätter nu sitt utvecklingsarbete med den olivträdsbaserade bioplasten och testar att med olika mjukgörarestillsatser anpassa biopolymerernas flexibilitet, färg eller styrka och göra dem lämpliga även för andra användningsområden.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one