BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 11 juni 2024

Globala kemijätten BASF har utökat sin portfölj av biopolymerer med en biomassabalanserad ecoflex PBAT, som är är designad för att ersätta fossila råvaror med förnybara råvaror i produktionsprocessen.

(2024-06-11) BASF skriver i ett pressmeddelande att den nya produkten ecoflex F Blend C1200 BMB, där BMB står för biomass-balanced, är en variant av PBAT (polybutyleneadipattereftalat), som är beteckningen på en biologiskt nedbrytbar sampolymer bestående av adipinsyra, 1,4-butandiol och tereftalsyra.

BASF uppger att den förnybara råvaran till den nya bioplasten kommer från avfall och resterande biomassa och att den allokeras till ecoflex-klassen genom en massbalansmetod, certifierad av REDcert och International Sustainability and Carbon Certification (ISCC).

Förutom att minska användningen av fossila resurser, har den nya biomassabalanserade ecoflex-polymeren ett koldioxidavtryck som är 60 procent lägre jämfört med BASF:s standardvariant ecoflex F Blend C1200.

”PBAT-baserade certifierade komposterbara produkter är avgörande för att främja en cirkulär ekonomi genom att underlätta insamling och återvinning av organiskt avfall. Vår ecoflex BMB-lösning tar itu med utmaningen med fossila resurser i PBAT-produktion genom att erbjuda en lösning som är organiskt återvinningsbar vid slutet av livscykeln”, skriver BASF.

Med den biomassabalanserade biopolymeren ecoflex BMB (PBAT) erbjuder BASF nu förpackningsindustrin ett sätt att öka användningen av förnybara råvaror. (Bild BASF)

Enligt företaget gör den nya bioplasten det möjligt för förpackningsindustrins kunder att minska sin fossila resursförbrukning och särskilja sina produkter samtidigt som prestanda och kvalitet bibehålls utan behov av ytterligare investeringar i nya bearbetningslinjer.

BASF uppger också att den nya biomassabalanserade produkten har samma egenskaper, kvalitet och certifiering som konventionell ecoflex F Blend C1200, vilket gör att kunder kan använda BMB-varianten utan att behöva modifiera produktionsprocesser eller omkvalificera sina applikationer, etc.

”Vår ecoflex BMB är branschförst på den globala biopolymermarknaden och främjar hållbarhetsarbetet inom förpackningsindustrin genom att minska användningen av fossila resurser, minska utsläppen av växthusgaser och driva användningen av förnybara råvaror som härrör från organiskt avfall och resterande biomassa. Som en pionjär inom biopolymerer strävar BASF kontinuerligt efter att stödja våra kunder i övergången till en cirkulär ekonomi med förnybara resurser”, säger Marcel Philipp Barth, som är biopolymerchef och medlem i BASF:s globala företagsledning.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one

Fotnot.: PBAT, eller polybutyleneadipattereftalat, är en typ av biologiskt nedbrytbar och komposterbar plast som vinner popularitet som en miljövänlig lösning på problemet med plastavfall.
PBAT tillverkas av många olika tillverkare och kan vara kända under varumärkena ecoflex, Wango, Ecoworld, Eastar Bio och Origo-Bi.
BASF lanserade sin första bionedbrytbara ecoflex® (PBAT) för mer än 25 år sedan.(Källor Wikipedia och BASF)

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar
casio-klocka-utvald
Nu är tiden inne för bioplaster i våra armbandsur…