Bill Gates investerar i innovativ biomassa-teknik

Text:patrik
PUBLICERAD: 19 september 2016
Bill Gates, Microsofts grundare och en av världens rikaste personer, ska tillsammans med franska energikoncernen Total SA investera 14 miljoner US-dollar (ca 120 miljoner kronor) i USA-företaget Renmatix och deras innovativa Plantrose-teknologi, som omvandlar biomassa till industriella sockerarter, vilka i sin tur kan användas för tillverkning av bioplaster.

(2016-09-19) Med investeringen vill Bill Gates och Total hjälpa Renmatix att kommersialisera deras Plantrose-teknik.

Plantrose-konceptet bygger på en kontinuerlig process, där växtmaterial från en rad icke-livsmedelsbaserade produkter bryts ner till förnybara råvaror i form av industrisockerarter som xylos (hemicellulosa) och glukos (cellulosa). Efter utvinning av sockerarterna kan de återstående lignin-ämnena användas som bränsle i själva processen eller förfinas och användas till värdefulla applikationer som lim eller termoplaster.

Renmatix, som är baserat i Philadelphia, Pennsylvania, avser att ta fram koncept för processorer av biomassa och marknadsföra dem på stora marknader som USA, Kanada, Indien, Malaysia, m fl. Genom att stimulera till inrättandet av globala bioraffinaderier hoppas Renmatix kunna påskynda marknadsutvecklingen och uppnå att större mängder icke-livsmedelsbaserade biomassor omvandlas till biokemiska produkter, vilka kan användas som bränsle och som råvaror till bioplaster.

”Den här investeringen tar vår vision kring bioraffinaderier ett stor steg framåt. Vår avsikt är att vi ska vara licensgivare av Plantrose-teknologin och vi talar här om en hel del potentiella partners”, säger Renmatix VD Mike Hamilton.

Multimiljardären Bill Gates är sedan tidigare känd för att investera stora summor i olika ”gröna” projekt.

Bill Gates
Bill Gates

”För att effektivt ta itu med klimatförändringarna måste vi utveckla en energiinfrastruktur som är kostnadseffektiv och som inte avger växthusgaser. En möjlighet att uppnå detta är att använda biobränsle som är konkurranskraftiga ur kostnadssynpunkt och Renmatix har en innovativ process som inbjuder till en spännande utveckling”, sade Bill Gates nyligen i ett pressmeddelande.

Franska energijätten Total började investera i Renmatix 2015 och har tecknat ett licensavtal med bolaget, där man förbinder sig att årligen tillverka 900.000 ton av cellulosasockerarter. Produkterna ska tillverkas vid bioraffinaderier som Total själva bestämmer.

”Vi har ambitionen att bli ledande inom ansvarsfull energi. Vi avser att inom 20 år se till att minst 20 procent av vår portfölj består av anläggningar med mycket låga koldioxidutsläpp. Det är för att uppnå dessa mål som vi inlett och nu intensifierar vårt samarbete med Renmatix”, säger Totals VD och koncernchef Patrick Pouyanné i en kommentar.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar