Billerud lämnar joint venture-projektet med biobaserad fiberflaska

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 26 oktober 2023

Svenska Billerud har överraskande lämnat danska joint venture-företaget Paboco och utvecklingen av en helt biobaserad fiberflaska, som nu är nära sin kommersialisering.

(2023-10-26) Billeruds andel har nu övertagits av den andre joint venture-delägaren, globala plastförpackningsföretaget ALPLA. Transaktionen ägde rum i början av oktober och avtalsparterna har beslutat att inte avslöja några detaljer kring affären.

Paboco (The Paper Bottle Company) är baserat i Slangerup, Danmark med avsikten att producera FSC-certifierade, fiberbaserade förpackningar. Partners i projektet är The Absolut Company, Carlsberg Group, The Coca-Cola Company, L’Oréal och Procter & Gamble som testat sina första produkter att packas i flaskan.

Den helt biobaserade fiberflaskan, som först lanserades under namnet The Green Fiber Bottle, är nu nära kommersiell produktion. (Bild pressbild)

Samarbetet mellan Billerud och ALPLA daterar sig bak till våren 2019 (läs HÄR), då de båda koncernerna tillkännagav att man hade för avsikt att bilda ett joint venture och vidareutveckla och kommersialisera den innovativa pappers- och bioplastflaskan Green Fiber Bottle, som lanserades av danska innovationsföretaget ecoXpac år 2010. Vid tidpunkten för tillkännagivandet om joint venture-planerna hade Billerud redan sedan 2015 varit drivande i utvecklingen av Green Fiber Bottle i samarbete med bland annat Carlsberg Group.

Att Billerud nu lämnar projektet i ett läge, där man kan se slutet på utvecklingsprocessen för Pabocos fiberflaska, är lite överraskande, men det händer mycket i den svenska förpacknings- och papperskoncernen just nu. Antingen tror man inte på möjligheterna för fiberflaskan eller så finns det ekonomiska anledningar till beslutet att hoppa av joint venture-projektet.

Tim Silbermann, VD för Paboco. (Bild pressbild)

Hos Paboco och nyblivne ensamägaren ALPLA är man dock optimistiska och fulla av framtidstro för fiberflaskan. Enligt ett pressmeddelande från ALPLA kommer Paboco nu att investera för att skala upp tillverkningskapaciteten. Om allt går som planerat kommer industriell produktion av den helt återvinningsbara och biobaserade flaskan att vara igång vid en ny, toppmodern tillverkningsanläggning i slutet av 2024.

”Visionen om den helt biobaserade och återvinningsbara pappersflaskan har drivit teamet att skapa fantastiska resultat med bara en kort utvecklingsperiod. Med nuvarande flaskkonfiguration riktar vi nu in oss mot segmentet skönhet och hemvård, men kontinuerlig utveckling kommer också att göra det möjligt för oss att ta vår nästa generations flaska till ytterligare applikationer. Vi är glada att ALPLA är fullt engagerade i att stödja oss på denna resa”, säger Tim Silbermann, VD för Paboco.

Philipp Lehner, VD för ALPLA. (Bild pressbild)

Plastjätten ALPLAS intresse för en fiberbaserad flaska är ett bra exempel på vad som händer i plastindustrin just nu. Allt fler företag jobbar på att säkra framtiden med alternativa lösningar till plastmaterialen. Torrformning av fibrer är ett bra exempel på det.

”Säkerhet, prisvärdhet och hållbarhet är de centrala kriterierna för våra förpackningslösningar. Efter flera år av intensiv utveckling och banbrytande innovationer är Paboco-teamet nu redo att ta sin banbrytande produkt till marknaden och etablera fiberflaskan som ett hållbart alternativ för ett brett spektrum av kunder”, säger Philipp Lehner, VD för ALPLA.

Christian Zmölnig, ALPLA och Paboco. (Bild pressbild)

I utvecklingen av den biobaserade fiberflaskan har man i en prototyp använt sig av en inre barriär av bioplasten PEF (polymerpolyetylenfuranat) och i en annan prototyp har barriären bestått av återvunnen PET. Vilken barriär som kommer att användas i slutprodukten är ännu inte känt.

”Vi på ALPLA arbetar intensivt med alternativa material, investerar i lovande projekt och formar aktivt tekniska framsteg som en ´familj av pionjärer´”, tillägger Christian Zmölnig, chef för Corporate Research, Development and Innovation på ALPLA och styrelseordförande hos Paboco.

Text JP Press Agency & Bo Wallteg

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar