Biobaserat material ingår i den officiella fotbollen för VM 2018..!

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 19 december 2017
I den officiella fotbollen ”Telstar 18”, som tagits fram inför fotbolls-VM 2018 i Ryssland, ingår bland annat ett lager med ett biobaserat material, som ska ge bollen optimala studsegenskaper! Materialet kommer från företaget Arlanxeo, som är en av världens ledande leverantörer av syntetiska gummimaterial.
Så ser den ut: den officiella VM-fotbollen Telstar 18.

(2017-12-19) Det biobaserade materialet finns direkt under fotbollens yttre lager och består av ett ”svampaktigt” skikt, som fungerar som en ”kudde” för bollen. Materialet, som har beteckningen Keltan Eco 6950, är ett gummiliknande EPDM-material (ethylene-propylene-diene monomer), som ska garantera att de använda fotbollarna får optimala studsegenskaper under hela VM-turneringen!

EPDM-materialet är bland annat tillverkat av biobaserad eten, utvunnen ur sockerrör. Beroende på vilka egenskaper som önskas hos EPDM-materialet kan mängden biobaserad eten uppgå till mellan 50 och 70 procent.

Materialet Keltan Eco 6950, som tillverkaren Adidas använder i VM-fotbollen, kännetecknas av sin amorfa struktur och höga tvärbindningsdensitet. Detta ger tålighet mot låga temperaturer och uppfyller kraven på bästa möjliga elasticitet och motståndkraft.

”För oss ekologisk hållbarhet ett grundläggande kriterium vid valet av produkter för fotbolls-VM. Och vi ville skapa den nya fotbollen med hjälp av högteknologiska materia,l som har imponerande prestandaegenskaper och som också är också hållbara”, säger Stefan Bichler, projektledare för fotbollsverksamheten hos Adidas AG.

Företaget Arlanxeo har för närvarande sex olika typer av det biobaserade Keltan Eco gummimaterialet på marknaden. Förutom den aktuella användningen i den officiella VM-fotbollen används Keltan Eco även som tätningsmaterial i bildörrar, fönster, mm. samt i beläggningsmaterial på löparbanor, ansatsbanor, etc.

N.B.: Allt sedan fotbolls-VM 1970 i Mexico har tyska Adidas tillverkat den officiella fotbollen inför varje turnering. Den första VM-bollen döptes till ”Telstar” och nu återkommer alltså namnet i ”Telstar 18”.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar