BioLyftet hjälper företag att börja använda biomaterial

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 14 mars 2019
BioLyftet är ett utbildningskoncept från innovationsprogrammet BioInnovation, som riktar sig till små och medelstora företag som praktiskt vill börja att använda biobaserade, återvunna och återvinningsbara material i sina plast- och textilprodukter.

(2019-03-14) BioLyftet, som innehåller såväl rena utbildningstillfällen som ett antal frukostseminarier, sker i samverkan med branschorganisationerna IKEM, TEKO och Skogsindustrierna.

Jonas Aspling (t.v.) och Erik Perzon från RISE projektleder utbildningskonceptet BioLyftet. (Bild Johan Olsson)

Den kostnadsfria utbildningen omfattar två dagar. Under dagarna ges en bild av vilka alternativa material som finns och hur de presterar. Dessutom hålls olika workshop-moment, där företagen får arbeta med ett antal frågeställningar såsom mål, nuläge, hinder och kundönskemål. Efter utbildningen ska företagen ha en plan med aktiviteter för att praktiskt prova och utvärdera hållbara material i sina produkter.

De två första utbildningstillfällena sker nu i dagarna i Stockholm respektive Göteborg.

”Det har varit ett stort intresse och utbildningarna blev snabbt fulltecknade. Vi ser fram emot att arrangera fler utbildningar runt om i landet under våren och sommaren, för det finns helt klart ett behov. Många företag vill vara i framkant i omställningen till hållbara material”, säger Erik Perzon från RISE IVF, som projektleder satsningen på uppdrag av BioInnovation.

För den som vill veta mer om BioLyftet finns möjlighet att delta i frukostseminarier, där det ges inspiration och exempel på hur hållbara material används i olika produkter, framtidsspaningar om vad som sker inom området samt information om utbildningen.

Kommande frukostseminarier äger rum i Värnamo den 21 mars, Växjö den 22 mars och Karlstad den 11 april. Fler frukostseminarier planeras och även fler utbildningstillfällen, exempelvis i Värnamo med start den 3 maj.

Utbildningskonceptet BioLyftet är framtaget av RISE med hjälp av medel från Naturvårdsverket. Projektet är en del i Naturvårdsverkets satsning på en hållbar plastanvändning och minskad miljöpåverkan från plast. Under 2019 genomför det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation utbildningarna i nära samverkan med branschorganisationerna IKEM, TEKO och Skogsindustrierna.
Läs mer om BioLyftet HÄR!

———————————————————
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster.
Läs mer om BioInnovation HÄR!

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar