Bioplastbolag i konkurs – trots miljonstöd i danska Draknästet

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 11 oktober 2022

Det uppmärksammade danska bolaget Maistic Bio Group ApS, som har huvudsäte i Helsingör och som bland annat tillverkar plastpåsar i bioplast och sugrör av bambu, har gått i konkurs. Det skriver flera danska medier.

(2022-10-11) Maistic Bio Group startades 2015 av äkta makarna Heidi von Bülow och Brian Bouet Smith med ambitionen att få danskarna att dra ner på inköp av fossila plastprodukter och i stället använda produkter i majsbaserad bioplast eller andra alternativa material.

Företagets produktutbud bestod bland annat av fryspåsar, avfallspåsar, doggy bags, etc i majsbaserad bioplast och sugrör av naturmaterial som bambu, vass och vetestjälkar. Man startade också tillverkning av miljövänliga köks- och hushållsprodukter som skursvampar, rengöringstrasor, mm. i material som sockerrösbaserad bioplast, bambu, bomull och växtcellulosa. Ingen tillverkning skedde i Danmark utan företagets hade alla sina maskiner i ett dotterbolag på Malta.

Makarna von Bülow/Smith fick stort gensvar, när de deltog i TV-programmet ”Løvens Hule”. (Bild Maistic Bio Group/Twitter)

Företaget växte snabbt under de första åren och hade som mest försäljning i ett drygt 30-tal länder. Stor uppmärksamhet fick Maistic Bio Group när man 2019 deltog i danska TV-programmet ”Løvens Hule”, som i Sverige motsvaras av ”Draknästet”. Äkta makarna von Bülow/Smith pitchade framgångsrikt för sitt bolag och fick två av de danska ”finanslejonen” att lätta på plånböckerna och investera 1,9 miljoner danska kronor (ca 2,8 miljoner SEK) i verksamheten.

Men bidraget från ”Lejonkulan” – och ett lån på tre miljoner DKK från danska Tillväxtfonden
hjälpte ändå inte. Affärerna gick de senaste åren allt sämre för Maistic Bio Group och en minskande omsättning tillsammans med stigande fraktpriser och andra negativa pandemieffekter har gjort att ägarna till slut gett upp och försatt företaget i konkurs med en skuld på över fem miljoner danska kronor (över 7,4 miljoner SEK).

Enligt danska plastforum.dk har ägarna försökt hitta en köpare till företaget, men inte lyckats och nu kommer istället företagets varulager och inventarier i Danmark samt eventuellt även rättigheter, varumärken, namn, etc. att auktioneras ut.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2022
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar