Bioplastproducenten Braskem dementerar: ”Inget bud från LyondellBasell”

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 7 november 2017
Häromveckan spreds ett bestämt rykte i den globala plastvärlden att holländska plast- och kemikoncernen LyondellBasell hade lagt ett bud på brasilianska Braskem, en av världens största tillverkare av oljebaserad polypropen och polyeten och dessutom känd som storproducent av sockerrörsbaserad bioplast. Men nu dementerar Braskem att något sådant bud lagts fram.
Braskems majoritetsägare Oderbrecht SA, som äger 50,1 procent av Braskem, säger att ingen försäljning är aktuell och att man har för avsikt att behålla Braskem i sin företagsportfölj.
Braskems sockerrörsbaserade biopolyeten “I’m Green“ används över hela världen.

(2017-11-07) Ryktena om ett uppköp av Braskem gjorde att bolagets aktie steg kraftigt på börsen i São Paulo, men talesmän för Braskem sade att bolaget inte fått något förvärvsbud från LyondellBasell och att man fått ett tydligt besked från huvudägaren Oderbrecht SA att avsikten är att behålla Braskem och att Oderbrecht SA istället arbetar med andra alternativ för att tillföra mer värde till Braskem och dess aktieägare.

Enligt uppgifter i diverse media, bland annat magasinet Plastic News, har varken Braskems andra storägare Petrobras (Petroleo Brasileiro SA), som äger 47 procent av Braskem, eller den påstådda budgivaren LyondellBasell än så länge gett någon kommentar till Braskems dementi.

Om Braskems dementier får slut på ryktena eller om dementierna endast är ett ”spel för galleriet” återstår att se. Det verkar dock stå klart, att ryktena inte uppkommit ur tomma intet utan att det finns en viss substans i dem. Sålunda har ansedda Wall Street Journal i New York rapporterat att icke-namngivna källor med inside-information uppgett att faktiska samtal förekommit mellan Braskem och LyoundellBasell, men att ingen vet vart samtalen har lett.

Enligt Wall Street Journal ska LyondellBasell ha värderat Braskem till mer än 10 miljarder US-dollar (drygt 84 miljarder kronor).

En sammanslagning av Braskem och LyoundellBasell skulle skapa en global plastjätte, framförallt inom produktion av fossil polyeten.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar