Svenska bioplastföretaget Gaia Biomaterials har lanserat ett komposterbart biomaterial, som är speciellt utvecklat för tillverkning av sugrör. Det nya materialet är en variant av företagets krita-baserade bioplastmaterial Biodolomer.
(2024-08-14) Gaia Biomaterials, som har huvudkontor och produktion i Helsingborg, skriver i ett pressmeddelande att det nya materialet är stabilt, styvt och tål värme och gör det möjligt för tillverkare att producera miljöanpassade sugrör för alla sorters drycker. Och utan bismak av papper..!
Den nya Biodolomer-varianten är speciellt framtagen med varma drycker som Irish Cooffe och varm choklad i åtanke. Materialet klarar temperaturer på över 80° C utan märkbart minskad stabilitet eller styvhet.

Tester har utförts med sugrörstillverkare i USA och Europa och resultaten var så lovande att fullskalig produktion påbörjats redan under sommaren.
Gaia skriver att sugrör har blivit ett problem för många tillverkare. Enligt konsumenterna har de nedbrytningsbara och ofta pappersbaserade alternativ, som tagits fram som ersättning för plastsugrör, helt enkelt inte varit bra nog.
”Men snart går det att använda sugrör igen. Med rent samvete och utan den distinkta eftersmaken av papper…”, säger Gaia Biomaterials VD Peter Stenström.

Med den nya materialvarianten fortsätter Gaias Biomaterials att finna nya användningsområden för företagets Biodolomer-material, som är certifierat komposterbart av både BPI i USA och av europeiska kontrollorgan.
Gaia har tillverkat Biodolomer i drygt nio år och användningsområdena täcker nu allt från bärkassar, soppåsar och förkläden till sugrör, bestick, dryckesglas, flaskor och matförpackningar, m fl.
Gaia uppger att granulat av Biodolomer kan användas för nästan alla produktionsmetoder som idag används för fossil plast. Men också till flera andra typer av produkter. Till Biodolomer används inget material som odlas på åkermark – i stället baseras materialet på krita, som är ett av världens vanligaste material.
”Biodolomer ger dessutom inte upphov till några mikroplaster och orsakar upp till 80 procent mindre mängd koldioxid än fossila plaster om det förbränns”, säger Peter Stenström.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one