Brasilianska bioplastspecialisten Braskem och danska företaget Haldor Topsøe, världsledande inom katalysatorer och ytvetenskap, startar ett ingående samarbete kring utveckling av sockerrörsbaserad monoetylenglykol, så kallad MEG. En speciell demonstrationsanläggning ska uppföras i Danmark, med beräknad uppstart i början av år 2019.
(2017-12-22) De båda företagen skriver i ett pressmeddelande att partnerskapet påskyndar utvecklingen av en portfölj av biobaserade kemikalier, vilka ska lanseras under Topsøes varumärke MOSAIK™.
MEG är en nyckelkomponent i PET-plast, som används till livsmedelsförpackningar, speciellt dryckesflaskor, men finns även i PET-plast, som används för produktion av polyestertyger. Den globala MEG-marknaden har ett uppskattat värde av 25 miljarder US-dollar (cirka 210 miljarder kronor).
Samarbetet mellan Braskem och Topsøe syftar till att utveckla tekniker och processer för hållbar produktion av kemikalier från förnybara råvaror, vilka kan ersätta kemikalier tillverkade av fossila råvaror. Förhoppningen är att man inom en snar framtid ska få fram innovativa processer, som tillsammans med kundanpassade katalysatorer och utrustning kan göra kemikalier från bioråvaror till en verkligt kommersiell möjlighet för producenter.
”Vi tänker visa att kemikalier från biomaterial kan vara ett kommersiellt attraktivt alternativ, även på den hårda och mogna marknaden som termoplasthartser utgör”, säger Kim Knudsen, som är chef för Haldor Topsøes Sustainables Business Unit.
För Braskems del innebär avtalet med Topsøe att man utökar sin portfölj av förnybara produkter och kan erbjuda kompletterande lösningar till bolagets välkända sockerrörsbaserade polyeten, som marknadsförs under varumärket I’m green™.
”Med detta partnerskap stärker vi vår position som en huvudaktör i utvecklingen av innovativa biobaserade lösningar, vilka kompletterar de traditionella lösningar, som erbjuds av den petrokemiska industrin”, säger Gustavo Sergi, chef för Renewable Chemicals i Braskem.
Det övergripande målet med partneravtalet mellan Braskem och Haldor Topsøe är att parterna genom att kombinera sina kompetenser och kunskaper ska vidareutveckla, testa och validera en tillverkningsprocess, som kan resultera i en kommersiell fullskaleproduktion år 2023.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se
Bilden överst: PET-plast med biobaserad MEG (monoetylenglykol) kan användas för tillverkning av dryckesflaskor och andra livsmedelsförpackningar.