Covestro har levererat sin första CO2-baserade bioplastprodukt

Text:patrik
PUBLICERAD: 15 december 2016
Tyska Covestro, som är ett spin-off från Bayer MaterialScience, har nu levererat sin första koldioxidbaserade bioplastprodukt, framställd i den mångmiljonanläggning i staden Dormagen, mellan Düsseldorf och Köln, som man började bygga i fjol.
Den aktuella produkten är en nyckelkomponent i ett skummaterial, som används i madrasser och stoppade möbler. Vid framställningen används koldioxid som råvara i stället för som tidigare petroleum.

(2016-12-15) Det var år 2014, som Bayer MaterialScience, som ingår i storkoncernen Bayer, bestämde att man skulle satsa 15 miljoner euro (cirka 146 miljoner kronor) på en ny tillverkningslinje vid företagets anläggning i Dormagen. Vid produktionslinjen skulle man tillverka plast baserad på koldioxid och årskapaciteten beräknades till 5.000 ton.

Projektledaren Karsten Malsch.
Projektledaren Karsten Malsch.

Avsikten med projektet, som gick under beteckningen ”Dream Production”, var att lansera de första koldioxidbaserade plastprodukterna på marknaden år 2016.

Ur ”Dream Production”-projektet bildades spin-off-bolaget Covestro, varefter bygget av anläggningen inleddes förra sommaren. Och nu har alltså produktionen kommit igång och de första leveranserna skett.

”Vi har nått en milstolpe. Anläggningen fungerar smidigt, och den första leveransen av vår nya flexibla skumkomponent tillverkad med CO2 är på väg till kunden”, säger projektledaren Karsten Malsch.

Bayer MaterialScience har de senaste åren ägnat alltmer tid och pengar åt forskning kring tekniken att tillverka olika typer av plast med växthusgasen koldioxid, som den grundläggande byggstenen.

Christoph Guertler, forskningsledare.
Christoph Guertler, forskningsledare.

Forskningen har skett i ett team under ledning av forskaren Christoph Guertler. Teamet har i flera år arbetat med att hitta den rätta katalysatorn, som möjliggör användningen av koldioxid för tillverkning av olika bioplaster.

Covestro siktar nu på att använda ännu mer koldioxid som råvara i sina skumprodukter. I den aktuella produkten svarar den CO2-baserade plasten för cirka 20 procent av innehållet, men företaget har i andra projekt redan uppnått koldioxidinnehåll på över 40 procent.

Företaget strävar också efter att använda koldioxid som råvara för tillverkning av andra produkter än skumplast och flexibla produkter. Potentiella produkter, som redan har testats i labbet, inkluderar utgångsämnen för tillverkning av styva skumprodukter samt för elastiska elastomerer.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar