Dags för traditionsenligt öppet årsmöte i Nordisk Bioplastförening

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 5 mars 2024

Den 19 mars är det åter dags för årsmöte i Nordisk Bioplastförening. Enligt traditionen är mötet både kostnadsfritt och öppet för såväl medlemmar som icke-medlemmar i föreningen.

(2024-03-05) Traditionsenligt kommer årsmötet också att hållas hos företaget Visutech i Mölndal utanför Göteborg och föreningen bjuder deltagarna på fika och lunch!

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar kommer mötet även att innehålla tre högintressanta föredrag, vilka på olika sätt informerar om möjligheterna och framtidsutsikterna för bioplaster. Intresset för icke-fossilbaserade polymerer ökar hela tiden, inte minst som en följd av den pågående diskussionen om framtiden för de oljebaserade plastmaterialen.

Föredragen:

Föredragshållarna (uppifrån och ned): Magnus Hedenmark, Baozhong Zhang och Anette Larsson.

Magnus Hedenmark, ordförande i Nordisk Bioplastförening och VD i företaget Re:profit, kommer att tala under rubriken ”Därför kommer bioplast att vara det självklara valet!”. Han utlovar en ”inspirationsföreläsning” om både den vetenskapliga grunden och de globala utsikterna för bioplasternas stora potential att slå igenom.

Baozhong Zhang från Centre for Analysis and Synthesis, Department of Chemistry vid Lunds universitet kommer att hålla ett föredrag med rubriken ”Toward new biobased polymers with desirable properties and recyclability”.
”I min presentation kommer jag att presentera de senaste framstegen i vår forskargrupp inom utvecklingen av biobaserade polymerer med fokus på syntes och karakterisering av nya biobaserade polymerer för att förbättra materialegenskaperna och återvinningsbarheten”, säger han i sin förhandsinformation.

Den tredje föredragshållaren blir Anette Larsson från Kemi och kemiteknik, Tillämpad kemi, vid Chalmers i Göteborg. Hennes föredrag har titeln ”FibRe – ett kompetenscenter som vill ersätta fossilbaserade plaster” och det handlar om FibRe, som är ett Vinnova kompetenscentrum och utgör ett forskningskonsortium mellan den akademiska världen (Chalmers och Kungliga Tekniska Högskolan), näringslivet och offentliga organisationer.
”Visionen är ett hållbart samhälle där termoplastisk, fossilbaserad plast ersätts av lignocellulosabaserade material”, framhåller Anette Larsson.

NBF:s årsmöte äger alltså rum tisdagen den 19 mars. Mötet är mellan kl. 10.430 och ca kl. 14.30 hos Visutech, Lunnagårdsgatan 3, Mölndal.

Klicka HÄR för info och anmälan!

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar