Danimer Scientific fusionerar med förvärvsspecialist och blir börsnoterat

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 8 oktober 2020

USA-baserade bioteknikföretaget Danimer Scientific ska fusioneras med Live Oak Acquisitions, som är ett börsnoterat specialförvärvsbolag. Sammanslagningen innebär att Danimer Scientific blir ett offentligt och börsnoterat företag.

(2020-10-08) När affären är helt genomförd – efter godkännande av Live Oaks aktieägare och vederbörliga konkurrensmyndigheter – kommer det nya företaget att verka under namnet Danimer Scientific och med Danimers nuvarande VD Stephen Croskrey som verkställande direktör.

Danimers nuvarande VD Stephen Croskrey fortsätter som VD efter fusionen med Live Oak Acquisitions. (Bild Danimer Scientific)

Fusionen värderas i storleksordningen 890 miljoner US-dollar (ca 7,8 miljarder kronor).

”Vi befinner oss i en avgörande punkt i vår tillväxtbana och denna transaktion kommer att driva nästa fas av vår snabba kommersiella expansion.Vi är väl positionerade för att ytterligare expandera våra 100 procent biologiskt nedbrytbara produkter till ett brett utbud av plast- och specialtillämpningar”, säger Stephen Croskrey i en kommentar.

Danimer Scientific är något av en pionjär inom biologiskt nedbrytbara och komposterbara plastprodukter. Företagets biopolymerer används bland annat för tillverkning av beläggningar, filmer och formsprutade produkter, m fl.

Danimer Scientific har 125 patent i nästan 20 länder avseende bioplastrelaterade tillverkningsprocesser och polymerformuleringar.

Danimer Scientific producerar bland annat bioplasten Nodax, som är en PHA-plast (polyhydroxyalkanoate). Nodax är biologiskt nedbrytbar och förnybar och tillverkas med rapsolja som primärt råmaterial.

I Winchester, Kentucky, började Danimer Scientific i december 2018 att bygga världens första kommersiella produktionsanläggning för PHA (bilden överst) och i januari i år levererades den allra första fulla lastbilen med polyhydroxyalkanoat (PHA) från anläggningen. Enligt Danimer Scientific pågår en andra fas av utbyggnad, som ska mer än fördubbla produktionskapaciteten, när den är genomförd till år 2021.

Danimer Scientific har samarbetat med såväl stora plastproducenter som välkända konsumentföretag som PepsiCo, Nestlé, Genpak, WinCup, m fl. Danimers PHA-bioplaster används bland annat för tillverkning av plastprodukter som sugrör, livsmedels- och dryckesbehållare, flexibla förpackningar samt jordbruks- och medicinska lösningar.

Ett sugrör i Danimers PHA-bioplast Nodax och utvecklat i samarbete med food service-företaget WinCup tog tidigare i år hem segern i prestigefyllda tävlingen ”2020 Innovation in Bioplastics Award”. (Läs HÄR!)

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar