Den ätbara ”vattenbubblan” finns nu ute på marknaden

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 16 april 2018
Brittiska varuhuskedjan Selfridges blev först att kommersiellt lanserar den ätbara ”vattenbubblan” Ooho, tillverkad av havstång (!).
Premiären skedde passande nog på World Water Day och de ätbara vattenförpackningarna var fyllda med filtrerat kranvatten från London.
Ooho finns nu hos brittiska Selfridges.

(2018-04-16) Vattnet i ”tångbubblan” var antingen ofärgat naturellt eller också färgat och smaksatt med svarta vinbär, lime, jordgubbar, mm. Bubblorna såldes för mellan cirka 12 och 18 kronor.

Den biobaserade vattenbubblan Ooho utvecklades år 2015 av brittiska företaget Skipping Rocks Lab, som ett alternativ till traditionella plastflaskor för dricksvatten.

Vattnet är färgat med olika naturämnen eller naturellt ofärgat.

Den sfäriska förpackningen är huvudsakligen tillverkad av kalciumklorid och ett derivat av havstång, som kallas natriumalginat. Oohu är biologiskt nedbrytbar och dessutom helt ätbar.

”Om bubblan hamnar på en deponi, så bryts den ner i samma takt som naturligt matavfall”, säger Oohos designer Pierre Paslier, som också beskriver produkten som en ”frukt tillverkad av människan”.

För att tillverka en fylld Ooho-bubbla måste innehållet – den drickbara vätskan – första frysas i en sfärisk form. Därefter doppas isbubblan i en algblandning, som bildar ett membran runt isen. Den processen kallas ”sfärificering” och används bland annat för att tillverka falsk ”rysk kaviar”. När isbubblan sedan tinar, är den innesluten i ett helt vattentätt skal, bildat av det komposterbara membranet. Utanför membranet appliceras sedan ett yttre skyddande membran, som lätt tas bort vid öppnandet.

För att tillgodogöra sig innehållet biter konsumenten helt enkelt sönder det inre membranet och dricker innehållet på en gång. Eller också kan man ”äta” hela bubblan med membran och allt…

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar