Färgmärkning av bioplastprodukter underlättar kompostering i USA

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 15 mars 2024

USA-baserade företaget Eco-Products har utvecklat en serie bioplastprodukter inom fast food– och catering-segmenten, som gör det lättare för såväl livsmedelsservicens värdekedja som konsumenter och avfallshanterare att skilja mellan komposterbara och icke-komposterbara produkter.

(2024-03-15) Produkt-serien, som fått namnet Veridian™, består av ett 50-tal förpackningsprodukter som bägare, muggar, skålar, behållare (med eller utan lock), och bestick. Alla produkterna är helt eller delvis färgade i grönt och dessutom försedda med ordet ”Compostable” och ett speciellt BPI-certifieringsmärke (BPI = Biodegradable Products Institute) som anger att materialet är komposterbart. Veridian-produkterna är till största delen tillverkade av sockerrörsbaserade bioplaster eller av andra återvunna, komposterbara polymerer.

Wendell Simonson, marknadsdirektör Eco-Products. (Bild fr LinkedIn)

Alla Veridian-produkterna är designade för att möta nya märkningsregler för komposterbara produkter i delstaterna Washington och Colorado, där reglerna nu kräver användning av ordet ”Compostable” och ett tredjepartscertifieringsmärke samt specifika färgelement. Lagarna skapades för att ta itu med föroreningsutmaningar och göra komposterbara livsmedelsserviceprodukter lättare att identifiera.

”Konsekvent märkning på produkterna är avgörande för att ge livsmedelsaktörer och deras kunder samt avfallshanterare möjlighet att snabbt och enkelt identifiera produkter som komposterbara. Det är vad Veridian handlar om”, berättar Wendell Simonson, marknadsdirektör på Eco-Products.

Eco-Products skriver att i USA är kontaminering från icke-komposterbara produkter en stor utmaning och har en negativ inverkan på tillväxten av sådana komposteringsanläggningar som är utformade för att bearbeta matrester och komposterbara förpackningar tillsammans. Resultatet är att stora mängder matrester, etc., som skulle kunna komposteras, i stället skickas till deponier, där de bidrar till klimatförändringar.

”På komposteringsanläggningar har man en begränsad förmåga att hantera kontaminering, när den väl uppstår. Det betyder att vi måste göra allt för att hålla icke-komposterbara produkter borta från ekologiska strömmar. Konsekvent märkning av komposterbara produkter är en grundläggande del av detta arbete”, säger Wendell Simonson.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar