Fazer ska använda finskt biomaterial i livsmedelsförpackningar

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 14 juni 2018
Finska livsmedelskoncernen Fazer och finska start-up-företaget Sulapac Oy har börjat samarbeta i syfte att undersöka, utveckla och testa oljeplastfria, biologiskt nedbrytbara förpackningslösningar för livsmedel. Samarbetet startade i maj.

(2018-06-14) Enligt ett pressmeddelande att kommer Fazer att till julen 2018 lansera en speciell konfektbox, tillverkad i Sulapacs biologiskt nedbrytbara material.

Enligt Fazer stöder samarbetet Fazers strategi och mål att bli ett ansvarsfullt modernt livsmedelsföretag, som syftar till att minska användningen av plast med hjälp av ny teknik.

Fazer säger att man ständigt studerar nya förpackningsalternativ och att man arbetar för att minska mängden förpackningsmaterial – och särskilt plast – som används i företagets produktförpackningar.

”Vi är aktivt engagerade i diskussioner om återvinning och återanvändning av förpackningsavfall och utveckling av nya typer av miljövänliga förpackningslösningar”, säger Nina Elomaa, Fazer Group.

Suvi Haimi (t.v.) och Laura Kyllönen, grundare av Sulapac Oy.

Sulapac-materialet är helt biologiskt nedbrytbart och fritt från mikroplaster. Materialet tillverkas av träflis från certifierade skogsbruk samt naturliga, biologiskt nedbrytbara, bindemedel. Sulapac-produkterna riktar sig till varumärken, som vill eliminera plastavfall och uppvisa ett genuint engagemang för hållbarhet genom användning av exklusiva ekologiska material. Företaget grundades 2016 av Suvi Haimi och Laura Kyllönen och har sitt huvudkontor i Helsingfors i Finland.

”Samarbetet med Fazer är ett utmärkt tillfälle att utveckla och lära sig tillsammans. Det visar också att vi kan möta extremt krävande kvalitetskrav”, säger Suvi Haimi, VD i Sulapac.

Fazer skriver att man vill hjälpa Sulapac att utveckla materialet och att man vill bli det första livsmedelsföretaget, som använder Sulapacs unika innovation i sina förpackningar.

Och om allt går enligt planerna kommer alltså konsumenterna till julen 2018 att få sin första smak av samarbetet mellan Sulapc och Fazer i form av en biologiskt nedbrytbar och mikroplastfri förpackning, innehållande utvalda läckra konfektbitar.

N.B.: Sulapac har nyligen även ingått ett samarbetsavtal med Stora Enso, där Stora Enso ska kunna använda sig av Sulapacs licensierade material i olika förpackningslösningar.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

flag-mercia-utvald
Gaia Biomaterials siktar in sig på den väldiga brasilianska marknaden
nbf-meeting-25-utvald
NBF:s årsmöte: Förnyat förtroende för föreningens ordförande
good-choice-utvald-01
A Good Choice: ”Vår vision är en värld fri från skadlig plast!”
nbf-meeting-2025-utvald
Spännande föredrag på Nordisk Bioplastförenings öppna årsmöte
konferens-dk-utvald
Bioplastens utmaningar och möjligheter diskuteras i Köpenhamn i april
lantman-utvald
Lantmännen satsar på bioplaster med stärkelse och bioetanol som råvara