Finska tekniska utvecklingscentrat VTT har utvecklat en teknik för att tillverka växtbaserade och återvinningsbara bioplastflaskor med skal från citrusfrukter som råvara.
(2020-12-17) VTT: s nya teknik innebär en cirkulär metod, där man kan använda matavfallsströmmar för tillverkning av högpresterande livsmedelsförpackningsmaterial och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser.
”Inom en snar framtid kan du köpa apelsinjuice i flaskor som är gjorda av apelsinskal! säger Holger Pöhler, professor vid VTT och en av forskarna bakom den nya tekniken.
VTT skriver på sin hemsida att deras nyutvecklade FDCA-teknik gör det möjligt att använda jordsbruksavfall som innehåller pektin – exempelvis citrusskal och sockerbetsmassa – som råvara för tillverkning av biobaserad PEF-plast (polyetylenfuranoat) och på så sätt ersätta fossilbaserade PET-plast.
PEF-plasten är en helt återvinningsbar och förnybar högpresterande plast, som öppnar upp möjligheter för industrin att minska avfall och att ha en positiv inverkan på miljön.
Kolavtrycket av plastflaskor tillverkade av den citrusskalsbaserade PEF-plasten uppges bli 50 procent längre än motsvarande PET-flaskor. Dessutom är barriäregenskaperna för PEF-plast bättre än för PET, vilket innebär att livsmedelsprodukter har längre hållbarhet.
VTT skriver att deras nya teknik har betydande fördelar för tillverkning av biobaserad PEF-plast. Tekniken använder en stabil mellanprodukt för produktion av FDCA (2,5-furandikarboxylsyra), en av monomererna av PEF, vilket möjliggör en mycket effektiv process. Dessutom öppnar användningen av pektinhaltiga avfallsströmmar nya möjligheter för plastens cirkulära ekonomi.
VTT har patenterat den nya tekniken och information om forskningen har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Green Chemistry.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020
jp.press@jppa.one