Finskt projekt omvandlar biobaserad koldioxid till plastråvara

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 26 augusti 2024
Forest CUMP-projektets pilotanläggning i finska Esbo är inrymd i sjöcontainrar. (Bild VTT)

Forest CUMP (ej att förväxla med filmen Forrest Gump..!) är ett finskt projekt för att bearbeta infångad koldioxid till föreningar, som kan ersätta fossil råvara i plastprodukter och kemikalier.

(2024-08-26) Forest CUMP-projektet, som finansieras av Business Finland, är en del av ekosystemet Business Finland Veturi, som tillsammans med stora finska företag utvecklar olika lösningar för hållbar utveckling och nationell koldioxidneutralitet.

Bild från VTT:s pilotanläggning för att omvandla koldioxid till syntesgas, som i sin tur kan användas för produktion av eten- och propangaser för polymerframställning. (Bild VTT)

Finlands tekniska forskningscenter VTT, LUT-universitetet och ett antal företag har nu öppnat en pilotanläggning i Esbo, Finland, för att bearbeta infångad koldioxid till föreningar som kan ersätta fossila råvaror i plastprodukter och kemikalier. Pilotanläggningen, inrymd i sjöcontainrar, startade sin verksamhet nu i augusti.

Finland vill använda biobaserad avskiljning av koldioxid som ett sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Till exempel syftar regeringsprogrammet till att avsevärt öka användningen av tekniska kolsänkor. Forskningsprojektet Forest CUMP vid VTT och LUT University har undersökt hur biobaserad koldioxid från till exempel skogsindustrin och avfallsförbränning kan fångas upp och omvandlas till högvärdiga produkter som polypropen och polyeten. De lovande resultaten kommer nu att omsättas i praktiken en pilotanläggningen i Bioruukkis pilotcenter i Esbo.

”Finland har en enorm potential att vara ett av de ledande länderna, när det gäller att använda biobaserad koldioxid”, säger Juha Lehtonen, forskningsprofessor vid VTT.

Juha Lehtonen, forskningsprofessor vid VTT. (Bild VTT)

Finland producerar cirka 30 miljoner ton biobaserad koldioxid per år. Om det fångas upp och omvandlas till produkter kan Finland bli en stor producent och exportör av biobaserade polymerer och transportbränslen gjorda av koldioxid och väte.

”Tekniken skapar en betydande exportmöjlighet för förnybara produkter med högt förädlingsvärde. Finland har genom sin omfattande skogsindustri en enorm potential att utnyttja biobaserad koldioxid. Utanför Norden är stora källor till biobaserad koldioxid sällsynta”, säger Juha Lehtonen.

Forest CUMP-projektet genomförs i nära samarbete med affärspartners som en del av Business Finlands Veturi-ekosystem, som stödjer hållbar utveckling. Ett av Veturi-företagen är Borealis. Forest CUMP är en del av Borealis SPIRIT-program, som främjar den gröna omställningen inom plastindustrin.

Ismo Savallampi leder utvecklingsteamet i Borealis SPIRIT-program. (Bild Borealis)

”Det här är ett betydande utvecklingsprojekt för att stödja vår vision om att fånga upp och utnyttja industriella koldioxidutsläpp genom att producera långvariga eller helt återvinningsbara plastprodukter, som kan binda kol under lång tid”, säger Ismo Savallampi från Borealis.

Forskningsprojektet har studerat hela produktionskedjan från kolavskiljning till eten- och propenproduktion. I detta skede tillverkas de på VTT Bioruukki av rökgasen koldioxid. I framtiden kan tekniken tas i produktion överallt där biobaserad koldioxid produceras, till exempel i skogsindustrin eller avfallsförbränningsanläggningar.

Forest CUMP-projektet, finansierat av Business Finland, är en del av ekosystemet Business Finland Veturi, som tillsammans med stora finska företag utvecklar olika lösningar för hållbar utveckling och nationell koldioxidneutralitet. Projektet startade i augusti 2022 och kommer att pågå till slutet av 2024. Projektet involverar de ledande företagen Borealis, Neste och ABB, samt Metsä Spring, Kemira, Vantaa Energy, Stora Enso, Kleener Power Solutions, Carbonreuse Finland, Fortum och Essity. Utöver VTT är LUT-universitetet en forskningspartner.

Text Bo Wallteg, Packnews

Senaste nytt

good-choice-utvald-01
A Good Choice: ”Vår vision är en värld fri från skadlig plast!”
nbf-meeting-2025-utvald
Spännande föredrag på Nordisk Bioplastförenings öppna årsmöte
konferens-dk-utvald
Bioplastens utmaningar och möjligheter diskuteras i Köpenhamn i april
lantman-utvald
Lantmännen satsar på bioplaster med stärkelse och bioetanol som råvara
avantium-pef-utvald
Ännu en förpackningsjätte ska använda Avantiums växtbaserade PEF
NBF-pressmeddelande-utvald
Nordisk Bioplastförening ser stora möjligheter till att bidra till ett fossilfritt Sverige