Flexibelt omslag till Snickers vann årets Bioplast-Oskar

Text:patrik
PUBLICERAD: 1 december 2016
Ett flexibelt bioplastomslag till godisjätten Mars populära chokladkaka Snickers har tagit hem årets upplaga av utmärkelsen Global Bioplastics Award, populärt kallad Bioplast-Oskar. Priset delades ut i samband med bioplastorganisationen European Bioplastics årliga tvådagarskonferens, som nyligen avhållits i Berlin.
Global Bioplastics Award arrangeras av tidningen bioplastics MAGAZINE och i år var det elfte gången som priset delades ut.
Från ”Oskars”-utdelningen. Fr. v. Thijs Rodenburg, Emanuela Bardi (Taghleef) och Michael Thielen. (Bild Karen Laird).
Från ”Oskars”-utdelningen. Fr. v. Thijs Rodenburg, Emanuela Bardi (Taghleef) och Michael Thielen. (Bild Karen Laird).

(2016-12-01) Det bioplastbaserade omslaget till Snickers, som vann årets Bioplast-Oskar, är ett samarbete mellan flera företag: konfektyrproducenten Mars, nederländska bioplasttillverkaren Rodenburg Biopolymers, Dubai-baserade BoPP-filmspecialisten Taghleef och förpackningsföretaget Mondi.

Hela projektet med omslaget till Snickers började med att en produktchef på Mars fabrik i holländska Veghel kontaktade Rodenburg och frågade om de kunde leverera ett bioplastbaserat omslag till Snickers som var lika bra, som det man för tillfället använde. Det nya materialet skulle vara biobaserat men inte nödvändigtvis bionedbrytbart. Det skulle inte orsaka miljönedsmutsning vid kvittblivning och vara allmänt oskadligt för miljön. Ett annat krav var att biomaterialet skulle vara tillverkat av organiska restprodukter, för att inte konkurrera med livsmedelsprodukter och att det skulle vara skalbart och har ett mindre koldioxidavtryck än det material, som användes för stunden.

”Vi sa till produktchefen att visst kunde vi leverera ett sådant material”, berättar Rodenburgs chef Thijs Rodenburg, ”men sedan insåg vi att vi måste ju leva upp till det löftet också..!”

För att tillgodose önskemålen och kraven från Mars utvecklade Rodenburg en speciell materialblandning, som bestod av en bioplast tillverkad av stärkelse från potatisblast – en andra generationens biomassa från en industriell potatishantering – och en mindre del mjölksyrabaserad PLA-bioplast.

För att ge bioplastfilmen de rätta och önskade egenskaperna anlitades Taghleef, som är en av världens största producenter av BoPP-film (biaxialt orienterad polypropen) och s.k. CPP-film (cast polypropen). Efter ett antal provkörningar på Taghleefs europeiska BoPP-linjer, fick man fram ett filmmaterial med de önskade egenskaperna och detta material försågs sedan med önskat tryck av Mondi.

Så här ser årets Bioplast-Oskar ut.
Så här ser årets Bioplast-Oskar ut.

Vid prisceremonin på bioplastkonferensen i Berlin var det bioplastics MAGAZINEs chefredaktör Michael Thielen som delade ut priset – en 3D-tryckt specialplakett bestående av bioplast, mässing och koppar – till en något överraskad Thijs Rodenburg.

”Vi blev förvånade över att vi vann. Men jag tror att det var viktigt att ett så stort varumärke som Mars tog steget och började använda bioplaster. Det är perfekt och ett stort steg för hela bioplastområdet!”, sade Thijs Rodenburg i sitt tacktal.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar