Biljätten Ford Motor Co. testar för närvarande att använda bambufiberförstärkt plast i formsprutade bilinredningsdetaljer som förvaringsfack, sidopaneler, etc.
Ford skriver att snabbväxande bambu erbjuder ett förnybart alternativ till traditionella armeringsmaterial som glasfiber och kolfiber. Vid jämförelse med andra biobaserade fibermaterial har man funnit att bambufibrer är extra flexibla och starka.
(2017-12-21) Inom bilindustrin blir det allt vanligare att man använder sig av bioplast och andra biomaterial i fordonen, speciellt till inredningar, säten, etc., men i vissa fall även till karossdetaljer, mm. Biljätten Ford Motor har tidigare visat att man är positiva till att använda olika typer av växtbaserade bioplaster och biomaterial i sina bilar. Vi har tidigare skrivit om hur Ford exempelvis använder bioplast, tillverkad av restprodukter från agaveodlingar, i sina bilar (Läs HÄR)

”Vi försöker tillvarata värdefulla avfallsprodukter i olika delar i världen och sedan utveckla hållbara biobaserade material av dessa. Och i stället för att transportera material kors och tvärs över jorden, som ofta sker nu, försöker vi hitta användbara och lättillgängliga biomaterial, som finns nära våra tillverkningsenheter, och använda dem där”, säger Deborah Mielewski, som leder teamet för hållbara material vid Fords forskningsavdelning.
Sedan tidigare använder Ford också fiber från vetehalm och risskal samt olika typer av cellulosafiber för att förstärka plastdetaljer i sina bilar. Det nu aktuella bambumaterialet är inriktat på den asiatiska marknaden, eftersom det är där råmaterialet finns och man utvärderar för närvarande vilka olika bambuarter, som växer i regionen, och vilka egenskaper och potentiella tillämpningar de har.
”Naturfibrer som bambu ger potentiella viktbesparingar på 15 till 20 procent, jämfört med glasfiberkompositer, och innebär dessutom minskat verktygsslitage. Vi arbetar för närvarande med polypropenbaserade hartser i vårt bambuprojekt och valet av polymerer begränsas av värmestabiliteten hos de naturliga fibrerna. Men vi tittar också på tekniker, exempelvis förbehandling av bambufibrerna för att avlägsna flyktiga material, som gör det möjligt att använda högre bearbetningstemperaturer vid formsprutningen”, förklarar Deborah Mielewski.
Ford skriver att de tester man hittills gjort med bambufiberförstärkt plast i formsprutade inredningsdelar är mycket lovande. Enligt testerna är bambufibrernas egenskaper bättre än andra icke-biobaserade armeringsmaterial. Bambufibrerna behåller exempelvis sina egenskaper genom hela formsprutningsprocessen och det anses bero på att de naturliga fibrerna böjer sig och är mer flexibla än exempelvis glasfibrer, som ofta bryts, när de formas kring skarpa hörn, etc.
Forskningstemat hos Ford testar också att designa inredningsdetaljer, där de naturliga bambufibrerna är synliga i materialytan. En sådan design skulle kunna bli så estetiskt tilltalande, att man inte behöver använda färg eller andra beläggningar på materialytan.
”Även om det idag inte finns ett starkt konsumentbehov av material med synliga naturfibrer, så tror jag det kommer. Det är en logisk koppling att lyfta fram det hållbara materialet och även göra det visuellt synligt i bilarna”, menar Deborah Mielewski.
Ford arbetar också med att förbättra energiupptagningsförmågan hos de bambuförstärkta plastmaterialen, så att de kan användas i fler interiörapplikationer och öka krocksäkerheten hos ett fordon.
”Min förhoppning är att vi en dag inom en snar framtid kommer att kunna använda dessa gröna material i våra bilar. Och jag tror det finns ännu fler fördelar med naturliga fiber, som vi ännu inte upptäckt och kunnat utnyttja”, avslutar Deborah Mielewski.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se