Förnybart och växtbaserat är klimatsmarta val

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 19 april 2017
För första gången har miljö- och klimatpåverkan från växtbaserad bioplast i förpackningar analyserats i en omfattande livscykelanalys genomförd av tyska forskningsinstitutet Ifeu. Livscykelanalysen har genomförts på uppdrag av Tetra Pak som ett oberoende forskningsprojekt med externa granskare. Resultaten visar att förnybara och växtbaserade material som kartong och bioplast leder till lägre klimatpåverkan.

(2017-04-19) En ny forskningsrapport om hållbara materialval visar att förpackningar med hög andel förnybar råvara har liten klimatpåverkan jämfört med andra material. Genom att använda växtbaserad plast i kork och laminat kan kartongförpackningar göras ännu mer klimatsmarta.

Tetra Paks bioplastkork. (Bild Tetra Pak)

”Rapporten visar att materialvalet är en avgörande faktor för förpackningens påverkan på miljön. Vi kan se att ju mer förnybart material, som används, desto mindre klimatpåverkan ger förpackningen, och resultaten har även granskats av en extern expertpanel”, säger Stefanie Markwardt, projektledare för livscykelanalysen, på Ifeu.

Bioplasten, som används i förpackningar från Tetra Pak, tillverkas av sockerrör. I och med att råvaran är växtbaserad kan man förenklat säga, att man återanvänder den koldioxid, som redan finns i atmosfären. Enligt livscykelanalysen har en kartongförpackning med kork och laminat ,som tillverkas av bioplast, lika liten klimatpåverkan som en traditionell kartongförpackning utan kork. Därmed kan man öka bekvämligheten för konsumenter genom att sätta på en skruvkork, utan att sänka hållbarhetskraven.

Miljödirektör Erik Lindroth. (Bild Tetra Pak)

”Resultaten ger oss ytterligare stöd i beslutet att gå i en fossilfri riktning. På senare år har vi i ökande grad utvecklat förpackningar, som innehåller växtbaserad plast istället för fossil plast. Visionen är en 100 procent förnybar förpackning från svensk skog”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak Nordics.

Idag är 50 procent av plastkorkarna på förpackningar från Tetra Pak i Sverige tillverkade av växtbaserat material. Målet är att öka andelen ännu mer framöver. Tillgången på bioplast i Sverige måste dock öka för att kunna möta den stora efterfrågan på helt förnybara förpackningar.

Om Ifeu:
Institutet för Energi- och Miljöforskning, Ifeu, är en icke-vinstdrivande organisation. Det grundades 1978 av forskare från Universitetet i Heidelberg som ett oberoende Center of Excellence för miljöforskning.
Ifeu har 70 anställda, framförallt forskare inom naturvetenskap, ingenjörer och samhällsvetare.

Om den aktuella forskningsrapporten:
Ifeu har genomfört livscykelanalysen på uppdrag av Tetra Pak. Tetra Pak har inte deltagit aktivt i genomförandet av studien. Forskningsrapporten innehåller jämförelser av miljöpåverkan från kartongförpackningar och förpackningar av andra material genom hela livscykeln, ”från vaggan till graven”.
Resultaten är granskade av en oberoende expertpanel bestående av en professor i industriell ekologi, en doktor i eko-innovation och en ordförande vid ett svenskt forskningsinstitut.
Rapporten i sin helhet, 439 sidor, finns på www.tetrapak.se och skickas på begäran.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar