Förnyelse av styrelsen hos Nordisk Bioplastförening

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 31 mars 2017
Den 30 mars höll Nordisk Bioplastförening ett öppet årsmöte hos Visutech i Göteborg. Årsmötet kompletterades med tre presentationer och närmare femtio personer var anmälda.
Själva årsmötesdelen avslutades i vanlig ordning med punkten ”övriga frågor”, vilket vid mötet ledde till en diskussion bland deltagarna, om hur föreningen bör eller kan arbeta för att sprida budskapet om bioplasternas roll i samhället.

(2017-03-31) Mötesdagen inleddes med en lätt lunch, som föreningen bjöd på, följt av årsmötet, där Hans Friedsam, VD på Trade Promotion Förlag AB, som administrerar föreningen, omvaldes som ordförande för en period på två år.

Lisa Bindgård från Xylophane och Peter Löfvenholm, BioBag, lämnade styrelsen och ersattes av Pernilla Kulleborn, Kulleborn & Stenström och Kjell Ivar Bache från BioBag.

I övrigt består styrelsen av:
Bjarne Högström, Polymerfront/FKuR
Pia Dahlin, BASF
David Karlsson, Mondi
Stefan Söderberg, Iggesund Paperboard
Bo Walllteg (suppleant) Trade Promotion Förlag AB

Tre intressanta presentatörer fanns på plats för att avsluta mötet.

Karin Bodin, Polarbrödsgruppen

Först ut var Karin Bodin, VD för Polarbrödsgruppen, som gav en intressant bild av det omfattande miljöarbete Polarbröd genomför och som omfattar allt från råvaror till transporter och energi, samt inte minst förpackningar, där man idag har börjat introducera påsar av bioplast för packning av sina bröd, och där tanken är allt bröd (38.000 årston) så småningom ska packas i detta material.

Michael Carus, nova-Institute

Michael Carus från nova-Institute i Köln, Tyskland gav en intressant inblick i hur bioplastmarknaden ser ut idag och vad vi kan förvänta oss i framtiden. Bland annat framkom att Coca-Cola har dragit ner på sina ambitioner, när det handlar om planerna på att ha en helt bioplastbaserad flaska på marknaden år 2020. Det har uppenbarligen visat sig inte vara så enkelt.

Marius Gjerset, Zero

Avslutade gjorde Marius Gjerset från norska miljöorganisationen Zero som gav en bild av organisationens arbete samt hur man ser på bioplasternas roll, när det handlar om att nå ett utsläppsfritt samhälle.

Nordisk Bioplastförening har i dag 33 medlemsföretag och ett par företag ytterligare har nyligen anmält intresse att bli medlemmar.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar